Srbija i Balkan

Kurti likuje zbog puštanja specijalaca na slobodu: I još traži da Srbija bude kažnjena

Trojica pripadnika policije tzv. Kosova, koji su uhapšeni duboko na teritoriji Srbije 14. juna, braniće se sa slobode, nakon što je sud u Kraljevu potvrdio optužnicu protiv njih
Kurti likuje zbog puštanja specijalaca na slobodu: I još traži da Srbija bude kažnjena© TANJUG/ DOPISNIK KiM/ bg

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da je radostan što su njegovi specijalci pušteni na slobodu i još jednom optužio Srbiju da je kidnapovala policajce koji su se našli sa druge strane administrativne linije.

"Iako smo radosni što su se vratili svojim porodicama, ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora biti ukorena. Srpska agresija mora da bude kažnjena", naveo je Kurti na Tviteru.

Podsetimo, trojica pripadnika policije tzv. Kosova, koji su uhapšeni duboko na teritoriji Srbije 14. juna, braniće se sa slobode, nakon što je sud u Kraljevu potvrdio optužnicu protiv njih.

"Nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B. S, R. Z. i Š. M. zbog po jednog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika, vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo je optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor", navodi se u saopštenju Višeg suda u Kraljevu.

Ovim povodom oglasio se i mađarski premijer Viktor Orban, koji je kazao da ga je Vučić obavestio da će specijalci biti pušteni na slobodu.

"Veoma cenimo korak predsednika Vučića, koji je preuzeo u periodu ozbiljnih izazova, a ova odluka je jasan dokaz strateške saradnje naših zemalja i naše zajedničke posvećenosti miru i stabilnosti Balkana", naveo je Orban.

Rama sever Kosova i Metohije nazvao "balkanskim Donbasom"

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da je u pitanju dobra vest i da trojica specijalaca nisu počinila nijedan zločin. Dodaje da ovaj potez otvara put ka deeskalaciji i dijalogu.

"Drago mi je da je sila razuma pobedila razum sile. Voleo bih da silom razuma odmah krene dugo očekivana deeskalacija od svih i da dalje razrešimo čvorove konačnog procesa normalizacije između Kosova i Srbije", kaže Rama.

Napominje da će se u Briselu sastati sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom Mišelom koga je nazvao "dragocenim prijateljem Albanije i našeg regiona".

"Preneću našem prijatelju veliku zabrinutost zbog kritične situacije u regionu i svoje uverenje o neophodnosti konferencije bez vremenskog ograničenja, pod okriljem evroatlantske zajednice, kao i da lideri Kosova i Srbije moraju da zaključe sve tačke sporazuma o normalizaciji", smatra Rama.

Kako kaže Rama, obe strane koriste nacionalističku retoriku i zarad unutrašnje politike podstiču sukob.

"U međuvremenu, situacija na severu se pogoršava iz minuta u minut, povećavajući mogućnost balkanskog 'Donbasa' u srcu Evrope. Ova mogućnost je katastrofalna i za razmišljanje, tako da se mora eliminisati po svaku cenu", poziva albanski premijer.

On smatra da odlaganje sprovođenja francusko-nemačkog plana, fokus na demonstraciju sile i, kao rezultat toga, pogoršanje situacije na severu KiM, mogu koštati ceo region. "Po Srbiju bez sumnje, ali posebno po Kosovo više nego bilo koga drugog, neblagovremeni povratak može imati dugoročne posledice", zaključuje Rama.

Albanija će, kaže Rama, dati sve od sebe da do toga ne dođe, jer bi bilo "ludilo da krhki mir koji smo gradili ovih godina, u okviru Berlinskog procesa i kroz razne inicijative, bude uništen kao kula od peska povratkom talasa balkanskih gluposti, koji nas sve baca sa puta evropskih integracija, u staro bure baruta usred Evrope".

image