Srbija i Balkan

Dok EU i Borelj traže deeskalaciju: Sever KiM preplavljen specijalcima, punktovima, bornim kolima...

Šanse za deeskalaciju nema jer Priština diže stepen eskalacije do sukoba, što joj odgovara da primeni silu do kraja. U sukobu bi isposlovali direktan sukob između srpskog naroda i Kfora, kaže Zoran Milivojević
Dok EU i Borelj traže deeskalaciju: Sever KiM preplavljen specijalcima, punktovima, bornim kolima...© РТ Балкан

"Teško da u svetu, ako se izuzmu neke afričke i azijske države, postoji komad zemlje na kome je više baza, policijskih punktova, specijalaca, bornih kola, dugih cevi, pancira, šlemova. I iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, meseca u mesec specijalaca je sve više."

Ovako je jedan od Srba iz Severne Mitrovice za RT Balkan jutros opisao situaciju na severu Kosova i Metohije dok EU traži deeskalaciju a Srbija i politički predstavnici Srba sa Severa, uzaludno, već mesecima upozoravaju međunarodnu zajednicu na nepodnošljiv obim policijskih sila na severu KiM, i traže od prištinskih vlasti povlačenje specijalaca.

"Specijalci su na svakom koraku, ne može se otići do prodavnice, izaći s decom u šetnju, a kamoli otići do Zvečana ili Leposavića, Zubinog Potoka, a da vas ne pretresaju, pregledaju vam vozilo. Uz to postoji velika šansa da će vas isprskati biber sprejom ili uperiti pušku u vas ako se nađete na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, a u svom gradu", dodaje naš sagovornik.

Iako Evropska unija i komesar za spoljne poslove Žozep Borelj traže "deeskalaciju", dešava se ono što je najavljivano godinama: "Steže se gvozdeni prsten oko Srba na severu Kosova", ističe jedan od naših sagovornika.

Steže se gvozdeni prsten oko Srba na severu Kosova

"Odgovornost za deeskalaciju ili dalju eskalaciju na severu Kosova je na Vašingtonu i Briselu, na Kvinti. Oni mogu da deluju na Prištinu. Njihova politička volja je da li žele deeskalaciju ili rat", kaže u razgovoru za RT Balkan diplomata u penziji Zoran Milivojević

Po njegovim rečima, "očigledne su politika i strategija Kurtija i njegove vlade da ostvare pun suverenitet prištinskih vlasti i na severu Kosova i to uz upotrebu sile".

"Budući da ne mogu da pokore Srbe, koriste taj mehanizam zajedno s pokušajem da na Severu instaliraju nelegitimne vlasti posle izbora koji znamo kako su prošli", kaže Milivojević.

Drugo je, nastavlja diplomata, što Kurti za sve što radi ima razumevanja u zapadnim centrima moći koji podržavaju kosovsku nezavisnost.

"I jedni i drugi teže istom cilju – da se potvrdi kosovska nezavisnost. Zato Zapad toleriše Kurtijeve postupke i pored očiglednih kršenja svih vrsta prava, od ljudskih do krivičnih. Sve se toleriše s pozicije da se radi o legalnim i legitimnim vlastima u državi Kosovo", ističe Milivojević.

Naš sagovornik kaže i da je sasvim jasno da "nema govora o deeskalaciji u uslovima represije".  

"Šanse za deeskalaciju nema pre svega jer Priština diže stepen eskalacije do nivoa sukoba, što joj odgovara da primeni silu do kraja. U sukobu bi isposlovali direktnu konfrontaciju između srpskog naroda i Kfora, odnosno NATO-a na štetu Srba, a kako bi okupirali sever Kosova i uspostavili punu vojnopolicijsku a zatim i političku kontrolu", smatra Milivojević.

Međutim, srpski narod neće odustati od otpora.

"Srbi se neće pomiriti s tim, koristiće sve metode mirnog otpora. Nema šanse da Srbi prihvate bilo kakav oblik vlasti koji je suprotan njihovim nacionalnim interesima, i što dovodi u pitanje njihov opstanak. Ostaće na pozicijama da se otkloni sila, formira ZSO, i stvore uslovi za nove izbore na koje bi mogli da izađu. Nije isto kad imate i kad nemate ZSO. Na ZSO insistiramo zato što je to mehanizam koji Srbima garantuje opstanak. Zajednica isključuje delovanje prištinskih vlasti na teritorijama srpskih opština i zato oni to neće", kaže diplomata.

Srbija i Beograd neće dozvoliti pogrom srpskog stanovništva na KiM

"Srbija i Beograd neće dozvoliti pogrom srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji i tu nema dileme!", zaključuje Milivojević.

General u penziji Mitar Kovač za RT Balkan kaže da je za Prištinu i Zapad deeskalacija u stvari "slepa poslušnost srpskog naroda i pristanak na okupacioni status".

"Pod deeskalacijom oni ne vide nikakve mere koje treba da sprovede Priština, odnosno lažna država Kosovo u odnosu na zahteve Republike Srbije – povlačenje jedinica ROSU i gradonačelnika, prestanak terora nad srpskim narodom, ukidanje punktova. Sve je to deo mera koje su prištinske vlasti uvodile u proteklih šest meseci. Hapse se oni koji protestuju. Seje se strah i sve je to nepodnošljivo za dalji život i suživot na Kosovu. Bez odlaska njihove policije, bez povratka srpske policije na taj prostor, bez povratka srpskih vlasti u te opštine nema normalizacije stanja na severu KiM", jasan je general Kovač.

"Jedini način da se smiri situacija na Severu jeste da se potpuno povuku specijalci i prestanu hapšenja Srba", ponovio je jutros predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

"Kurti je napravio spisak od oko 350 Srba koje naziva teroristima i prostor za delovanje srpskog naroda je sužen. Posle prošlogodišnjih blokada traženo je da više ne bude barikada iako Priština to stalno radi postavljanjem policijskih punktova na severu KiM", rekao je Drecun i dodao da Kfor ne reaguje na Kurtijeve poteze pod izgovorom uspostavljanja vladavine prava.

"Istovremeno dobijaju naoružanje, pre svega od Turske, od bespilotnih letelica do artiljerijskog naoružanja i oni prerastaju u vojsku. Mi imamo nekoliko stvari koje nas upozoravaju da je krajnji cilj Kurtija da uspostavi punu policijsko-vojnu okupaciju severa KiM", istakao je Drecun.

U opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić kosovski specijalci, pripadnici više jedinica za posebne operacije su na svakom koraku.

Duge cevi na svakom koraku severa Kosmeta

Stalne baze kosovskih specijalnih policijskih jedinica za sada su na četiri mesta. U Jarinju, na kilometar od administrativnog prelaza, na magistrali od Jarinja prema Lešku, odnosno Leposaviću. Baza je zaklonjena visokim betonskim zidom, a "leđa" su joj pokrivena bodljikavom živom, kamerama za nadzor. Unutra su borna kola, te više kontejnera u kojima su specijalci koji povremeno s dugim cevima izlaze na magistralu, kontrolišu vozila koja prolaze ka Jarinju ili s prelaza ka Lešku i Leposaviću.

Na teritoriji Leposavića je još jedna policijska baza, u selu Šaljska Bistrica. Specijalci iz te baze još u decembru prošle godine, u jeku barikada na severu, postavili su kontrolni punkt na magistrali Leposavić – Kosovska Mitrovica kod Bistričkog mosta. U međuvremenu punkt je proširen, preko puta su "ležeći policajci", betonske prepreke, pored puta su oklopna vozila, takođe visoki betonski zid. Više od stotinu metara vozači moraju da voze preko i pored prepreka dok ih specijalci često drže na nišanu.

Na punktu kod Bistričkog mosta specijalci svakodnevno, danju, noću, kontrolišu vozila, često pretresaju gepeke.

Po aktuelnim najavama, opština Leposavić ubrzo će dobiti još jednu stalnu policijsku bazu, u selu Dren, gde je u toku postupak eksproprijacije 82 hektara zemlje čiji su vlasnici Srbi.

I opština Zubin Potok ima stalnu policijsku bazu, u selu Gornji Jasenovik iz koje specijalci često izlaze na magistralu Zubin Potok – Brnjak – Ribariće, gde kontrolišu saobraćaj. Stalni punkt, poput onog na Bistričkom mostu, postavljen je i na izlazu iz Zubinog Potoka ka Brnjaku, i ovde su borna kola, duge cevi, panciri.

U Zubinom Potoku i Leposaviću specijalci su već ravno mesec dana i u zgradama skupština opština koje su nasilno zauzeli uz upotrebu velikih količina suzavca i šok-bombi.

Severna Mitrovica je u pravom gvozdenom obruču. Početkom godine kosovski specijalci su u severni, srpski deo grada ušli preko istočnog mosta u Bošnjačkoj mahali s nekoliko desetina bornih kola, postavili patrole i u Bošnjačkoj mahali, ali i u naseljima Tri solitera, na Malom Zvečanu, u Mikronaselju.

"Ono što je do pre koju nedelju izgledalo nemoguće, desilo se. Kosovski specijalci su stigli do centra Severne Mitrovice, najpre su u frizerskom salonu nedaleko od spomenika knezu Lazaru uhapsili Miluna Milenkovića, a posle nekoliko noći oklopnim vozilima bili su na kružnom toku kod samog spomenika. Ovih dana su redovno na izlazu iz Mitrovice prema Zvečanu, kod NIS-ove pumpe, gde u pancirima i dugim cevima kontrolišu saobraćaj", kaže sagovornik RT Balkan iz Severne Mitrovice.

Dakle, iz Severne Mitrovice ne može se ni izaći ni ući a da se ne prođe pored patrole ili punkta kosovskih specijalaca. Na izlazu ka selu Čabra specijalci su na putu kod Tri solitera, na izlazima ka Zvečanu su kod NIS-ove pumpe i na Malom Zvečanu, zatim na izlazu preko novog mosta kod autobuske stanice, te kod Dudinog Krša i u Rudaru, na izlazu ka južnom delu Kosovske Mitrovice su na raskrsnici kod istočnog mosta u Bošnjačkoj mahali.

"Isti ti specijalci samo za poslednjih mesec dana uhapsili su osmoricu naših sugrađana bez ijednog dokaza njihove krivice. To je, u stvari, poruka nama Srbima – ovde više niko nije siguran, ovde nema čoveka koji se ne plaši da nije na nekom spisku za hapšenje. Ne znam kako ljudi u EU zamišljaju deeskalaciju s ovoliko specijalaca na Severu", zaključuje naš sagovornik iz Severne Mitrovice.

image