Dodik: Marfi ne poštuje suverenitet BiH, SAD tretira Dejtonski sporazum kao privremenu meru

Ni američki ambasador ni bilo koji drugi stranac nema pravo da odlučuje ko će ili neće biti na rukovodećim pozicijama u BiH, poručio je predsednik RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je govor američkog ambasadora u BiH Majkla Džej Marfija pokazao arogantno nepoštovanje suvereniteta i samouprave BiH i nepovredivosti Dejtonskog sporazuma.

U svom govoru pred Bosanskohercegovačko-američkom akademijom nauka i umetnosti, Marfi je rekao da Sjedinjene Države vide Dejton "kao početnu tačku – temelj koji treba nadgraditi, a ne, kao što ga neki u Republici Srpskoj prikazuju cilj sam po sebi", prenosi RTRS.

"Ovo je priznanje da Sjedinjene Države nastoje da transformišu politički sistem uspostavljen Dejtonskim sporazumom, te da Dejton ne tretiraju kao obavezujući sporazum, već kao privremenu meru", kaže Dodik.

On je naveo da Republika Srpska ne tretira Dejton kao "cilj po sebi" već kao "utvrđeno pravo i dokazano sredstvo za očuvanje mira, stabilnosti i demokratske vlasti u zemlji sa tri duboko podeljene etničke grupe opterećene viševekovnim konfliktom".

Predsednik RS naglašava da "napredak BiH nije ugrožen dejtonskim ustavnim sistemom, već bezobzirnim pokušajima njegovog potkopavanja" i dodaje da "suprotno Marfijevoj tvrdnji, demokratski ustavni sistem, stvoren Dejtonskim sporazumom je ogroman uspeh".

Dodik je rekao da građani u BiH uživaju sve građanske slobode i da od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas nije bilo značajnijeg međunacionalnog nasilja u BiH a da se razlike rešavaju mirnim putem i u skladu sa zakonom.

"BiH se obnovila i oporavila od rata, pridružila se Savetu Evrope, a krajem prošle godine postala je zvanični kandidat za članstvo u EU. BDP po glavi stanovnika u BiH se više nego učetvorostručio između 2000. i 2018. i nastavlja da raste, osim tokom najgorih meseci pandemije kovida", naveo je Dodik.

Osvrnuvši se na Marfijevu izjavu da "Intervencija nikada nije prva mera", ali da je međunarodna zajednica "često previše strpljiva i tolerantna prema opstrepernim političkim liderima koji nameravaju da ostvare uske političke interese na račun naroda", on ističe da Marfiju kod određenih lidera smeta odbijanje da izvršavaju njegove naloge i naglašava da termin "opstroperan", Oksfordski rečnik definiše kao "onaj koji je bučan i teško se stavlja pod kontrolu".

"Njegove izjave u tom pogledu su zapanjujuće zbog nadmenog i opasnog nedostatka poštovanja prema demokratskim procesima drugih zemalja, kao da je politika SAD upravo da intervenišu i svrgnu svakog stranog lidera za kog Marfi smatra da ga je teško kontrolisati", poručio je predsednik Republike Srpske.

Dodik ističe da Marfi implicitno preti neodređenim merama protiv lidera koji "nameravaju da ostvare uske političke interese" i podseća da su svi lideri u BiH demokratski izabrani.

"Lideri na svim nivoima uprave u BiH demokratski su izabrani, kao i svi lideri tokom više od 27 godina. Ni Marfi ni bilo koji drugi stranac nema pravo da odlučuje ko će ili neće biti na rukovodećim pozicijama u BiH. Insinuirati suprotno je vrhunac neoimperijalizma", jasan je Dodik.

Predsednik RS je poručio da Marfijev govor predstavlja nastavak upornog, flagrantnog kršenja njegove dužnosti da se ne meša u unutrašnje stvari države koja ga je primila, prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

"To je još jedan primer navike da izdaje nepristojne, preteće uvrede BiH i njenim građanima, da biračima u BiH govori šta je njihov interes, kako bi njihova politička tela trebalo da vladaju i ko im mogu biti lideri. Ovakve arogantne uvrede su, u najmanju ruku, krajnje nepristojne za jednog diplomatu, ali, nažalost, takva uvredljiva arogancija obeležila je celi Marfijev mandat. Republika Srpska je opredeljena  za Dejtonski sporazum, uključujući ustavni poredak BiH, i nastaviće da radi na vernom sprovođenju Dejtona – ako treba i "opstreperno" – kako god to Marfi nazvao - zaključio je Dodik.