Srbija i Balkan

Blinken pozvao Kurtija i Vučića na hitnu deeskalaciju

Šef diplomatije SAD sa Kurtijem i Vučićem o smirivanju tenzija
Blinken pozvao Kurtija i Vučića na hitnu deeskalaciju© Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, pozvao na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije, saopštio je Stejt department.

Kako se navodi, to uključuje premeštanje albanskih gradonačelnika da rade sa drugih lokacija, a ne u zgradama opštine, prenosi Tanjug.

Blinken je u razgovoru sa Kurtijem ponovio podršku Vašingtona planu Evropske unije od tri tačke i zahvalio Kurtiju na njegovom učešću na sastanku 22. juna u Briselu, navodi se u saopštenju.

Blinken je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i insistirao na smirivanju situacije.

Kako navode iz Stejt departmenta, prilikom razgovora sa srpskim predsednikom, Blinken je pozdravio vest o oslobađanju trojice pripadnika tzv. kosovske policije.

Blinken je, takođe, ponovio da odgovorni za nedavne napade na pripadnike Kfora na severu Kosova i Metohije treba da odgovaraju i naglasio stalnu podršku Vašingtona planu Evropske unije od tri tačke.

Američki državni sekretar je pozvao Beograd da odmah preduzme korake za sprovođenje svojih obaveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, navodi se u saopštenju.

image