Vučević: Nećemo preći preko progona našeg naroda

Srbija ne hrli ni sa kim u sukobe, niti uvodi sankcije Rusiji, niti prodaje municiju stranama u sukobu, istakao je srpski ministar odbrane

Jedini politički cilj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je da sprovede egzodus srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali to je crvena linija preko koje država Srbija neće proći, izjavio je potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević komentarišući sve veće tenzije u južnoj srpskoj pokrajini.

"Predaja za nas nije opcija. Borićemo se i dalje. Svi znaju da je Srbija učinila sve da izbegne sukobe i eskalaciju. Borimo se istinom protiv Kurtijevog bezakonja i laži", rekao je Vučević u intervjuu "Večernjim novostima", te dodao da je bezbednosna situacija u Srbiji vrlo složena upravo zbog dešavanja na Kosmetu.

Ministar je podsetio i da Vojska Srbije ispunjava sve svoje međunarodnopravne obaveze koje proizlaze iz Rezolucije UN 1244, dok međunarodna zajednica ne ispunjava svoje, te da će, ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta, Vojska izvršiti svoje zadatke u odnosu na bezbednosnu krizu.

Ističući da je Delegaciju Evropske unije koju predvodi Emanuel Žiofre informisao o svemu što se dešava na KiM, ali i pozvao da utiču na rešavanje kosovske krize, Vučević je rekao da Kurti svojom politikom nasilja poništava sve što je dosad postignuto dijalogom.

"Kurti radi ono što mu Zapad kaže, jer je tzv. nezavisno Kosovo čedo tog istog Zapada. Skoro dve decenije nasilje se generiše i koristi kao vid pritiska na Srbiju da učini neke druge ustupke tom Zapadu. Bilo je mnogo kriznih situacija do sada, ali kada se potpuno izgubi balans i Kurti postane toliko bahat da je pretnja regionalnom miru, onda mu se ne može više tako lako gledati kroz prste. To je valjda sada svima jasno – da je jedan čovek najveća pretnja po mir, bezbednost i ekonomski razvoj regiona", konkretan je srpski ministar odbrane.

Potpredsednik vlade je rekao da Srbija ima jasnu politiku vojne neutralnosti i da će čuvati svoj slobodarski put samostalnosti, kao i da je njen cilj da probleme rešava civilizovano, političkim i diplomatskim putem, ali i ponovio da nikakve pogrome i progone Srbija više neće dozvoliti.

Imajući u vidu da kad god se tenzije na KiM pojačaju, kreće i udar na Republiku Srpsku, Vučević je istakao da je Dejtonski sporazum Sveto pismo koje štiti srpski narod u BiH i Republici Srpskoj, da je Srbija garant tog sporazuma i da će pomoći svom narodu gde god da se nalazi.

Komentarišući stalne pritiske na Srbiju da se pridruži zapadnim sankcijama Ruskoj Federaciji, podvukao je da naša zemlja nastavlja politiku prijateljstva i sa Istokom i sa Zapadom, ne hrli ni sa kim u sukobe, niti uvodi sankcije Rusiji, niti prodaje municiju stranama u sukobu.

"Srbija je samostalna i nezavisna zemlja koja sama donosi odluke. A pritisaka će uvek biti", zaključio je Vučević u intervjuu za "Večernje novosti".