Srbija i Balkan

Kurti: Dve bombe bačene na zgradu opštine u Severnoj Mitrovici

Pozivam Srbiju da odmah prestane da podstiče nasilje pre nego što neko strada, izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija
Kurti: Dve bombe bačene na zgradu opštine u Severnoj Mitrovici© FOTO TANJUG/ STR

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti rekao je da je zgrada opštine u Severnoj Mitrovici sinoć napadnuta sa dve ručne bombe, ali da nije bilo povređenih.

On je u objavi na Tviteru pozvao Srbiju da "odmah prestane sa podsticanjem na nasilje".

"Zgrada opštine u Severnoj Mitrovici sinoć je napadnuta sa dve ručne bombe, pri čemu su oštećeni obližnji automobili. Na sreću, niko nije povređen, ali je to lako moglo da se desi. Pozivam Srbiju da odmah prestane da podstiče nasilje pre nego što neko strada", napisao je Kurti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova tzv. Kosova je ocenilo da su u pitanju "teroristički napadi".

"Sinoć u kasnim satima eksplozivnom napravom je napadnuta zgrada Opštine Severna Mitrovica za koju se, prema proceni stručnjaka, sumnja da je ručna bomba tipa M75. Usled ovog krivičnog dela oštećena su i dva službena automobila u blizini zgrade. Kosovska policija je preduzela hitne mere da istraži slučaj i identifikuje počinioce", navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva. 

Dodaje se da "kontinuirani teroristički napadi na institucije 'Republike Kosovo' moraju naići na oštru reakciju svih", te da je reč o stalnim pokušajima Srbije da eskalira situaciju na severu. 

I Erden Atić, novoimenovani gradonačelnik Severne Mitrovice, izabran na nelegalnim izborima koje su Srbi bojkotovali, izjavio je da je sinoćni napad ručnom bombom M75 na opštinski objekat definitivno organizovani teroristički napad.

"Ova kriminalna i teroristička dela koja pokušavaju da unesu strah neće uspeti. Institucije će funkcionisati uprkos ovakvim napadima i pretnjama. S druge strane, pozivam organe za sprovođenje zakona i pravosuđe da se hitno pozabave slučajem i što pre privedu počinioce ovog napada pravdi", napisao je  napisao je na Fejsbuku.

image