Usvojen zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, Stevandić: Više nego dvotrećinska većina

Zakon je usvojen po hitnom postupku, sa 56 glasova za, na osmoj posebnoj sednici Parlamenta Srpske

Predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić ukazao je da je velika većina poslanika u skupštini glasala "Za", te je doneta odluka Narodne skupštine Republike Srpske da usvoji Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.

"Osma posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske. Sa više nego dvotrećinskom većinom usvojen je zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH", saopštio je predsednik parlamenta Stevandić.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je da ovaj zakon predviđa da se odluke ovog suda neće primenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH.

Zakon je usvojen po hitnom postupku, sa 56 glasova za, na osmoj posebnoj sednici Parlamenta Srpske.

Prihvaćen je amandman Kluba poslanika SDS-a.

Poslanici su usvojili i zaključke vladajuće većine.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Ustavni sud BiH ne može da menja ustavni poredak.

"Ja ću biti taj koji će opet predložiti da se zabrani delovanje SIPA Tužilaštva i Suda BiH u Republici Srpskoj, dok se te institucije ne vrate u ustavne okvire - rekao je Dodik na posebnoj sednici gde se raspravlja o Predlogu zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj.

Istakao je da se Srpska u kontinuitetu bori da očuva svoju ustavnu poziciju.

Dodik je istakao da narod nema poverenja u Ustavni sud BiH jer tamo sedi dvoje istaknutih članova SDA i troje stranaca koji nemaju dobre namere prema Srbima i Republici Srpskoj.

Podsetimo, Narodna skupština Republike Srpske danas održava dve posebne sednice. 

Na prvoj sednici se raspravljalo o Predlogu zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj, a na drugoj će se, kako navodi RTRS, odlučivati o vetu srpskog člana i predsedavajuće Predsedništva BiH Željke Cvijanović na određene sporazume potpisane u okviru Berlinskog procesa.

Sednicama prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahteva iz Republike Srpske da povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Cvijanovićeva je nedavno dva zaključka Predsedništva BiH proglasila veoma štetnim po vitalne interese RS.

Radi se o proglašenju zaključka za usvajanje Akcionog plana za ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU, kao i o proglašenju zaključka za hitno usvajanje nekoliko sporazuma.

Dva velika faktora nestabilnosti u BiH su Ustavni sud i OHR, rekla je na posebnoj sednici Narodne Skupštine Republike Srpske srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Kako Cvijanovićeva dodaje, usvajanje ovog zakona nije konačno rešenje problema, ali jeste početak rešavanja problema.