Parlament Srpske podržao veto Cvijanovićeve: Ne možemo biti imuni na teror nad Srbima na KiM

Prema Ustavu Bih, Član Predsedništva može određenu odluku proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes za teritoriju sa koje je izabran

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović pozvala je danas poslanike, obraćajući se na posebnoj sednici Parlamenta Republike Srpske, da podrži njen veto na jedinstvenu tačku o tri sporazuma iz Berlinskog procesa jer u trenutnim okolnostima bespravnog nasilja nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji ne postoje uslovi za omogućavanje slobodnog kretanja licima sa samoproglašenog Kosova samo na osnovu lične karte.

Poslanici u parlametu jednoglasno su podržali ovaj predlog.

"Osim malignog ponašanja režima Aljbina Kurtija prema Srbima sa Kosova i Metohije, maligne su i njegove ocene na račun Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da kao što rukovodstvo samoproglašenog Kosova radi na način da svet bude protiv Srbije, tako rade i oni ovde koji navodno brane državu i sede u Sarajevu.

"Njima nije bitna BiH, uopšte je ne vole. Bitno im je samo da svi budu protiv Srpske. I kada to naučimo, onda ćemo znati šta. Naš put je put mira i demokratskih odluka. Možda nekad one nisu takve kakve smo žeLeli, ali ih donosimo i gradimo neki put. Nemojte da širimo paniku", rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je podsetila da je preglasana na sednici Predsedništva BiH, na kojoj je usvojen Predlog Zaključka za hitno usvajanje Sporazuma o slobodi kretanja sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazuma o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu.

Cvijanovićeva je glasala protiv jer smatra da je ovaj predlog destruktivan po vitalne interese Republike Srpske iz nekoliko razloga.

Podsetila je da je Ustavom BiH i Poslovnika o radu Predsedništva BiH propisano da je Predsedništvo nadležno za vođenje spoljne politike zemlje, da se odluke nastoje doneti konsenzusom, kao i da član Predsedništva može određenu odluku proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes za teritoriju sa koje je izabran.

Uzimajući u obzir različite procesne pretpostavke koje se vežu za predmetne sporazume, a vodeći računa o regionalnom značaju dva sporazuma koji su prošli proceduru u okviru Savjđeta ministara, Kabinet predsedavajuće i srpskog člana Predsedništva BiH na sednici Predsedništva od 21. juna predlagao je da se tri predmetna sporazuma razmatraju odvojeno i da se o njima izjašnjava pojedinačno, kako bi se omogućila prohodnost za one sporazume o kojima je postignuta saglasnost i koji su već prošli određenu proceduru.

Međutim, naglasila je Cvijanovićeva, takav predlog je odbio predlagač – bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović koji je svoj predlog o tri sporazuma dostavio u vidu jedinstvene tačke i zaključka, tražeći da se o njemu na taj način i izjašnjavaju članovi Predsedništva.

Uz navedene razloge procesnog karaktera, kao jedan od ključnih materijalnih razloga neprihvatanja predloženih zaključaka za hitno i integralno usvajanje sva tri sporazuma Cvijanovićeva je navela i izrazito negativne aktivnosti koje u kontinuitetu preduzimaju privremene institucije u Prištini ne samo prema srpskom stanovništvu u severnom delu srpske pokrajine, već i prema Srbiji i Republici Srpskoj, a koje u potpunosti obezvređuju, čak i poništavaju, uverenje u bilo kakvu spremnost za čvršćim povezivanjem i saradnjom po pitanjima na koja se ovi sporazumi odnose.

Ona je ukazala na okolnosti nasilnog zauzimanja organa uprave u srpskim opštinama na severu Kosova i Metohije, bespravnog nasilja nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, političkih progona i hapšenja, izrazito ugrožene bezbednosne situacije za preostalo srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji, višegodišnjeg neispunjavanja ranije preuzetih obaveza, poput onih sadržanih u Briselskom, odnosno Vašingtonskom sporazumu, bespravnog blokiranja trgovinske razmene sa Srbijom, u ranijim slučajevima i sa BiH, i kršenja bazičnih pravila CEFTA 2006 kao mreže multilateralnih regionalnih sporazuma kojima je definisan režim olakšane, liberalizovane trgovinske razmjene u regionu.

"Kao neko ko je na funkciju člana Predsedništva izabran sa teritorije Republike Srpske i ko je dužan štititi interese i stavove Srpske i njenih građana u svom delovanju u okviru Predsedništva BiH, ne mogu ostati imuna na neravnopravnost, diskriminaciju i teror sa kojima se suočavaju naši sunarodnici na teritoriji Kosova i Metohije, na isti način kao što ne mogu ostati imuna na maliciozne istupe lidera kosovskih Albanaca po pitanju Republike Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala na to da svakodnevni hazarderski potezi političkog rukovodstva kosovskih Albanaca, koji su usmereni prema Srbima, dovode do eskalacije, rasta netrpeljivosti i tenzija.