Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije služi svetu liturgiju u manastiru Gračanica, Srbi vape za mirom i slobodom

Eparhija raško–prizrenska zatražila je od Kfora dodatnu zaštitu za Srbe tokom ovogodišnjeg obeležavanja Vidovdana
Patrijarh Porfirije služi svetu liturgiju u manastiru Gračanica, Srbi vape za mirom i slobodomGetty © Chris McGrath

Srbi na Kosovi i Metohiji danas obeležavaju Vidovdan, praznik u slavu Kosovske bitke koja se dogodila 28. juna 1389. godine, praznik posvećen knezu Lazaru i kosovskim stradalnicima, ali i svim poginulim za slobodu i veru u svim ratovima kroz vekove.

Vidovdan je za Srbe dan žalosti, na ovaj dan se ne igra i ne peva. U manastiru Gračanica, gde je sinoć stigao Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, danas će biti služena sveta arhijerejska liturgija, a zatim i parastos za poginule ratnike, ligurgije će biti služene i u drugim hramovima širom Kosova.

Prvi put ove godine, Srbi sa Kosova, ali i iz centralne Srbije, Vidovdan neće obeležiti na Gazimestanu, nego u manastiru Gračanica a ovakva odluka je doneta zbog ozbiljnosti situacije na KiM, loših bezbednosnih procena. Eparhija raško–prizrenska zatražila je od Kfora dodatnu zaštitu za Srbe tokom ovogodišnjeg obeležavanja Vidovdana.

Srbi na Kosovu i Metohiji odavno, godinama unazad, možda još od 1999. godine nisu Vidovdan dočekali u težim okolnostima i većoj strepnji, većem strahu za svoju bezbednost i opstanak na ovim prostorima. Kriza na severu KiM traje već mesec dana, od nasilnog upada kosovskih specijalaca u zgrade SO u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu a nastavljena je brojnim hapšenjima Srba i sa severa, ali i iz enklava.

Juče su u Gračanici i Severnoj Mitrovici održani veliki vidovdanski skupovi Srba na kojima je usvojena Vidovdanska deklaracaja u kojoj Srbi poručuju da vape za mirom i slobodom, ali i da će "ukoliko se zulum nad našim narodom nastavi, biti prinuđeni da odgovore svima onima koji Srbima žele zlo".

Kosovska policija razradila je prethodnih dana posebne operativne mere povodom obeležavanja dva velika praznika – Vidovdana i Kurban Bajrama, koji ove godine padaju na isti dan. Patrola kosovske policije noćas je bilo širom severa KiM, od Jarinja, preko Leška, Leposavića, Sočanice do Severne Mitrovice.

Na administrativnim prelazima stanje je i jutros nepromenjeno, preko Jarinja, Brnjaka, Merdara, Končulja još uvek ne mogu kamioni sa srpskim tablicama, koji voze srpsku robu, a pojačane su i kontrole i pretresi putničkih vozila koja iz centralne Srbije prelaze na KiM.

Srbi nastavljaju i proteste ispred zgrada SO na severu KiM i traže povlačenje kosovskih specijalaca.

image