Srbija i Balkan

"Novosti": Tužilaštvo zatražilo pomoć u istrazi ubistva Ivanovića, zamolnica poslata i Berlinu

Ubistvo Olivera Ivanovića je pet i po godina u fokusu srpskih istražnih organa
"Novosti": Tužilaštvo zatražilo pomoć u istrazi ubistva Ivanovića, zamolnica poslata i Berlinu© Antonio Ahel/ATAImages

Srpsko javno tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je uključeno u istragu ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", do sada je uputilo četiri zahteva za uzajamnu pravnu pomoć i to na adrese međunarodnih institucija na tzv. Kosovu, kao i dve zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć dvema evropskim državama, nezvanično saznaju "Novosti".

Ivanovićevo ubistvo je u fokusu srpskih istražnih organa pet i po godina, ali je od samog starta iz Beograda ukazivano na teškoće sa kojima se oni susreću.

Prošlonedeljna izjava ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da je poznato ko je ubio Ivanovića, ponovo je u javnosti otvorila pitanje šta je sve urađeno kako bi svi oni koji su umešani u ovaj zločin bili privedeni pravdi.

"Tačno znamo ko je ubica Olivera Ivanovića. Tražili smo od nemačkih organa, pod čijom je zaštitom taj čovek u ovom trenutku, da nam daju podatke", izjavio je Gašić prošle nedelje u Skupštini Srbije, obraćajući se narodnim poslanicima.

Prema nezvaničnim informacijama "Novosti", zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć upućena je i Berlinu. Iz nemačke ambasade u Beogradu, nakon Gašićevog obraćanja, saopšteno je da ta država ne zna ko je ubio Ivanovića, niti da štiti ubicu.

Ministar je rekao da policija poseduje slike i sa aerodroma u Tirani kada je sleteo osumnjičeni za ubistvo, ali i kada je došao u Prištinu i ulazio u stan.

"Naše pitanje našim partnerima stalno je bilo da nam daju slike sa kamera. Kažu da je bila magla. Dajte nam snimke, uključite nas u istragu oko svega toga", rekao je Gašić.

Prema onome što je ranije objavljeno, kao Ivanovićev egzekutor označen je Fljorim Ejupi, za koga se tvrdi da je odgovoran i za bombaški napad na autobus kod Podujeva, u kojem je februara 2001. poginulo 12 Srba, a njih još 22 povređeno.

Njegov DNK pronađen je na mestu sa kojeg je aktivirana bomba.

Ejupi je 2008. osuđen na 40 godina zatvora zbog ovog zločina, ali ga je drugostepeni sud oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Na suđenju je, kako su preneli mediji, utvrđeno da je sa saučesnicima podmetnuo i aktivirao eksploziv, koji je digao u vazduh autobus "Niš ekspres" u kojem su bili Srbi, koji su putovali na zadušnice iz Niša u Gračanicu.

Sa još trojicom kosovskih Albanaca, Ejupi je uhapšen nekoliko meseci posle terorističkog napada. Pod neutvrđenim okolnostima uspeo je da pobegne iz vojnog zatvora u američkoj bazi Bondstil, da bi 2004. godine bio uhapšen u Tirani.

image