Obeležen Vidovdan u Republici Srpskoj: Krsna slava vojske i Trećeg pešadijskog puka

Vidovdan je u duhovnom i svetovnom smislu, neraskidivi deo srpskog kolektivnog identiteta, istakla je Željka Cvijanović

U manastiru Sveti Nikola na Ozrenu danas je proslavljen Vidovdan, krsna slava Vojske Republike Srpske i Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, a parastos palim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas, služio je vladika zvorničko-tuzlanski Fotije. 

U prisustvu komandanta Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH Sreten Milošević i najviših zvaničnika Srpske, obavljeno je lomljenje slavskog kolača.

Srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović izjavila je da je Vidovdan, u duhovnom i svetovnom smislu, neraskidivi deo srpskog kolektivnog identiteta.

"Sudbina je htela da se, od Kosovskog boja do danas, pregršt ključnih bitaka i istorijskih prekretnica za srpski narod veže upravo za Vidovdan, zahvaljujući čemu ovaj dan ima posebno mesto u našoj kulturi i kolektivnom sećanju", istakla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je Vojska Republike Srpske svetinja za predstavnike republičkih institucija, koje ne smeju izneveriti očekivanja onih koji su im RS ostavili u amanet i koji čine sve da je očuvaju, i naglasio je da se danas treba prisetiti svih onih koji su dali živote za Srpsku, ali i odati priznanje veteranima.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da se politički predstavnici Republike Srpske trude da čuvaju mir, bezbednost i stepen državnosti Republike Srpske.

Komandant Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka brigadir Sreten Milošević poručio je da su pripadnici tog puka opredeljeni da u narednom periodu još više čuvaju tradiciju Svetog Cara Lazara, kosovskih i svih srpskih mučenika koji su često u istoriji stajali na pragu otadžbine.

Odluku o formiranju Vojske Republike Srpske, Skupština srpskog naroda u BiH, donela je na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine, a postojala je do 1. januara 2006. godine, kada je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 210.000 boraca branilo je i odbranilo Republiku Srpsku od kojih je 23.801 pripadnik položio život u temelje Republike Srpske, dok ih je 40.000 ranjeno.