Srbija i Balkan

Ambasada Rusije u BiH: Odluka Ustavnog suda doneta pod spoljnim uticajem

Argumente da Republika Srpska navodno blokira imenovanje srpskih članova Ustavnog suda doživljavamo kao neozbiljne i izmišljene, navodi se u saopštenju ruske ambasade
Ambasada Rusije u BiH: Odluka Ustavnog suda doneta pod spoljnim uticajemGetty © Oleg Nikishin/Newsmakers

Odluka Narodne Skupštine Republike Srpske o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske postala je logičan rezultat nepravomernih akcija samog Ustavnog suda, saopštila je Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu.

Ambasada Rusije navodi da ne isključuju spoljni uticaj, sudeći po žurbi kojom je ukinut član 39 Pravila Ustavnog suda i naglašavaju da argumente da RS navodno blokira imenovanje srpskih članova Ustavnog suda doživljavaju kao neozbiljne i izmišljene.

"U FBiH postoji sličan problem. Sećamo se da u Mostaru dvanaest godina nisu bili održavani izbori i nebo nije palo na zemlju. A koliko godina nakon završetka prethodnih izbora Vlada FBiH nije formirana?", navodi se u saopštenju.

Istina je, kažu, da u Ustavu BiH postoji stav o tome da odluke Ustavnog suda jesu konačne i obavezujuće ali ovo u situaciji BiH znači samo da moraju da budu "besprekorne kako sa pravne tako i sa političke tačke gledišta, dakle da vode računa o kamenu temeljcu Ustava BiH – ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH", ističe se u saopštenju.

"Vidimo kakve temeljne probleme stvara drugi stav Ustava, o biranju dva člana Predsedništva BiH iz FBiH bez preciziranja načina izbora. Stoga vrlo štetnim smatramo formalno sholastičko tumačenje Ustava i delatnosti Ustavnog suda BiH, a kamoli kada se odluka donosi aritmetičkom većinom, što omogućava da se posredstvom učešća stranih članova Suda 'na pravni način' ignorišu stavovi dva konstitutivna naroda te da se formira povoljna za svoje potrebe vlastita politička stvarnost".

Ističu da iznuđena odluka Narodne skupštine Republike Srpske daje osnov za konstruktivan izlazak iz nastale situacije.

"Takva mogućnost se sadrži u samom Ustavu, u kome se direktno govori o tome da 'za imenovanja koja se budu vršila nakon isteka perioda od pet godina od prvih imenovanja Parlamentarna skupština može zakonom da predvidi drugačiji način izbora troje sudija koje bira predsednik Evropskog suda za ljudska prava", precizira se u saopštenju Ambasade Rusije.

Kako smatraju, donošenje ovakvog zakona u duhu dijaloga, uzajamnog poštovanja i kompromisa bez spoljnog uticaja postaće, kako ističu, potvrda zrelosti strana u BiH za formiranje istinski suverene države, koja će obezbediti povoljne uslove za trenutne i buduće generacije Bošnjaka, Srba, Hrvata kao i svih državljana BiH, prenosi RTRS.

image