Srbija i Balkan

Lajčak: Vučić i Kurti se složili oko izbora — ali ne i oko datuma

Specijalni izaslanik EU je napomenuo da rokova za deeskalaciju nema, ali je napomenuo da je "u politici sve povezano"
Lajčak: Vučić i Kurti se složili oko izbora — ali ne i oko datuma© Milos Tesic/ATAImages

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je rekao da su se dve strane na poslednjem sastanku u Briselu saglasile da su novi izbori neophodni, ali da se nisu usaglasili kako treba sprovesti deeskalaciju.

Lajčak je napomenuo da su zahtevi EU za obe strane jasni, a da oni uključuju deeskalaciju, nove izbore u četiri opštine na severu KiM uz učešće Srba, i povratak dijalogu i implementaciji sporazuma iz Ohrida, a za koji je njegov kolega iz SAD Gabrijel Eskobar javno potvrdio da za Srbiju znači priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova".

Međutim, Lajčak takođe napominje da za ispunjenje ovih uslova ne postoje formalni rokovi.

"Ne postoji formalni rok. Ali u politici je sve povezano", rekao je Lajčak u intervjuu za "Euronjuz", napomenuvši da su šefica EK Ursula fon der Lajen i državni sekretar SAD Entoni Blinken lično razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o situaciji na severu KiM.

Upitan da komentariše nedavne bilateralne sastanke sa Vučićem i Kurtijem koje je u Briselu održao uz šefa EU diplomatije Žozepa Borelja, Lajčak je ocenio da su "i Vučić i Kurti shvatili koliko je ozbiljna situacija".

"I drugo, saglasili su se oko toga da jedan od ključnih elemenata izlaska iz krize jesu novi izbori. Ono gde se nisu složili, to je pitanje deeskalacije. Kako će ovi gradonačelnici da funkcionišu i odakle", dodao je Lajčak.

On ponavlja da za njega deeskalacija znači da se gradonačelnici izabrani na izborima bez učešća Srba povuku i rade iz drugih prostorija, i da se "demonstranti, specijalna policija i Kfor povuku", nakon čega bi se održali novi izbori.

Upitan da komentariše činjenicu da su tri prištinska policajca puštena ali da je još jedan Srbin uhapšen dan nakon sastanaka u Briselu, Lajčak je rekao da je "pitanje hapšenja vrlo osetljivo pitanje, i jedan ogroman 'iritant' u čitavom procesu".

"Što se tiče hapšenja Srba sa Kosova, čujemo sa kosovske strane da je to vladavina prava i da ima dovoljno materijala protiv tih ljudi. Od strane Srbije čujemo da je to politička kampanja protiv čitavog srpskog naroda na Kosovu. Zato je apsolutno ključno da imamo detaljan uvid u svaki konkretan slučaj, da možemo da procenimo suštinu. Zato smo dali novi zadatak Euleksu, koji to ima u svom mandatu. Visoki predstavnik je zatražio od Euleksa da detaljno i robusnije nego do sada prati sve te slučajeve. Da imamo tačan uvid i da možemo na osnovu te analize da kažemo kako mi vidimo te slučajeve. Jasno je da, ako je neko prekršio zakon, mora da snosi odgovornost. Sa druge strane, ne smemo da dozvolimo da hapšenja budu zloupotrebljena zbog političkih ciljeva", rekao je Lajčak.

Funkcioner Evropske komisije Jan Gert Kopman izjavio je da će EK ove nedelje predložiti mere protiv Prištine zbog nekonstruktivne uloge u dijalogu, a koje uključuju zamrzavanje rada tela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspendovanje evropskih fondova za KiM i obustavljanje političkih kontakata.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izrazio je u telefonskom razgovoru sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, spremnost da se prisustvo policije u zgradama opština na severu KiM smanji "postepeno i srazmerno uspostavljanju reda".

image