Srbija i Balkan

Šmit okrivio Dodika: "Bizarno podrivanje Dejtona"

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj
Šmit okrivio Dodika: "Bizarno podrivanje Dejtona"© Milos Tesic/ATAImages

Kancelarija Visokog predstavnika reagovala je danas na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o Ustavnom sudu u Bosni i Hercegovini ocenom da je pokušaj da se potkopa autoritet tog suda neprihvatljiv prekršaj protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljan izazov vladavini prava u RS i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

U saopštenju se navodi da su odluke skupštine nelegalne.

"Republika Srpska mora da poštuje svoje obaveze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma – to znači potpuno poštovanje ustavnog i pravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4", navodi se u saopštenju.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit nudi političku saradnju svim zainteresovanim stranama u RS kako bi "pomogao NSRS da ispuni svoju zakonsku obavezu, pod uslovom potpunog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Prvi korak može biti odbacivanje ovakvog bizarnog i avanturističkog podrivanja Dejtona i dejtonskih institucija od strane Milorada Dodika. Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve u BiH i osiguravanje da se njihova volja odrazi na ishod slobodnih demokratskih izbora", kaže se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u Srpskoj. Zakon je usvojen po hitnom postupku, sa 56 glasova za, na osmoj posebnoj sednici Parlamenta Srpske.

image