Kurti upoznao policajce uhapšene u Srbiji; Večna zahvalnost Toniju Bleru

Premijer privremenih prištinskih institucija je, po povratku iz Londona, upoznao policajce koje je nedavno srpski sud pustio da se brane sa slobode

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se danas sa trojicom policajaca, Rifatom Zekom, Bećirom Sefijem i Mustafom Šemijem, koji su nedavno uhapšeni na teritoriji Srbije, a zatim, odlukom suda pušteni da se brane sa slobode.

"Za Bajram sam kod Bećira Sefe, Rifata Zeke i Šemiju Mustafe, naša tri policajca, koje su 14. juna kidnapovali srpske oružane snage, a Srbija nepravedno držala kao taoce 13 dana", poručio je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

On je ranije rekao da je "srećnu vest" o oslobađanju kosovskih policajaca dobio tokom boravka u Londonu.

"Trinaest dana kasnije oni sa porodicama na Kosovu. Upoznaću ih da im se zahvalim na izdržljivosti i da im poželim dobrodošlicu", najavio je danas Kurti u svom saopštenju koje je preneo "Reporteri".

Premijer takozvanog "Kosova" koji je došao u nenajavljenu posetu severu srpske pokrajine, doneo je kosovskim policajcima i bajramske poslastice.

"Slatka baklava za naše policajce na severu zemlje. Zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova, Dželalom Svečljom i njegovim zamenikom, Bljerimom Gašanijem, obišli smo naše jedinice. Visoka stručna obuka je garancija za sprovođenje zakona i za javnu bezbednost koju pruža svim građanima bez razlike. Diskusiju smo nastavili u centru "Belvedere", objavio je premijer privremenih prištinskih institucija.

Kurti je, inače, juče završio svoju treću zvaničnu posetu Ujedinjenom Kraljevstvu, gde su ga, kako se pohvalio, srdačno dočekali i u britanskoj izvršnoj vlasti i u parlamentu.

"Republika Kosovo je uvek zahvalna za nepokolebljivu i neprekidnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva", izjavio je Kurti.

On je objasnio da je predsednica britanskog skupštinskog odbora za spoljnu politiku Ališa Kerns u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva snažno podržala takozvano Kosovo.

"Sa njom sam razgovarao o agresivnim akcijama i napadima na Kfor, kosovsku policiju i novinare na severu zemlje, koje je sponzorisala Srbija, ali i i našem principijelnom i demokratskom stavu za deeskalaciju u čijem središtu je vladavina prava", rekao je Kurti.

Takozvano Kosovo je, kako kaže, srećno što ima mnogo prijatelja u Vestminsterskoj palati.

"Republika Kosovo i njen narod su zauvek zahvalni bivšem britanskom premijeru Toniju Bleru na njegovoj ulozi i rešenosti za humanitarnu intervenciju na Kosovu, koja je konačno zaustavila genocid srpske države nad lokalnim Albancima", napisao je Kurti na svom Fejsbuk nalogu.

On je, kaže, s Blerom "podelio uverenje" da je Kosovo priča o dvostrukom uspehu: intervencije NATO-a i kombinovanja ekonomskog i demokratskog napretka.