Srbija i Balkan

Dačić: Srbija je najveći prijatelj Kine u Evropi

Podrška Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije je izuzetno značajna i na tome smo joj zahvalni, poručio je šef srpske diplomatije
Dačić: Srbija je najveći prijatelj Kine u Evropi© FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi i da je uveren da će dve države nastaviti da jačaju saradnju u svim aspektima, a naročito u oblasti ekonomije i infrastrukture.

"Srbija želi da nastavi saradnju sa Kinom kao pouzdanim partnerom, iskrenim prijateljem i jednim od najuticajnijih političkih i ekonomskih faktora u današnjem svetu", istakao je Dačić na otvaranju Druge konferencije "Novi svetski trendovi u odrazu 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine".

Ova poruka šefa srpske diplomatije stiže u vreme sve većeg zahlađenja odnosa između Zapada i Kine. U svojoj Nacionalnoj bezbednosnoj strategiji Sjedinjene Američke Države nedavno su upravo Kinu označile kao svoju glavnu bezbednosnu pretnju. Kina je odbila da se svrsta uz zemlje Zapada u osudi ruske intervencije u Ukrajini.

"Podrška koju NR Kina pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta izuzetno je značajna i na tome sam zahvalan i lično i u ime Vlade Srbije", rekao je Dačić, pri čemu je naveo da Srbija uzvraća punom podrškom zaštiti kineskih nacionalnih interesa i poštovanjem politike "Jedne Kine".

Dačić je naglasio da smernice i zaključci sa Kongresa nisu važni samo za Kinu, već i za očuvanje globalnog mira i stabilnosti, kao i za "oporavak krhke svetske ekonomije i budući dugoročni razvoj čitavog sveta", čemu je posvećena kineska Inicijativa za globalni razvoj, koja je, smatra ministar spoljnih poslova Srbije, u potpunosti komplementarna sa UN Agendom 2030.

Srbija nije velika zemlja po teritoriji, ali je veliki prijatelj onima koji je razumeju i poštuju njene interese, rekao je Dačić dodajući da se dve zemlje dobro razumeju zato što i srpski i kineski interesi "nisu usmereni prema tuđem, već prema svom".

Kada je reč o 20. Kongresu Komunističke partije Kine, ministar spoljnih poslova Srbije je ocenio da to nije samo partijski skup, već važan istorijski događaj za Kinu i čitav svet.

Dačić je istakao da je današnja konferencija u Beogradu način da se podstakne saradnja između Srbije i Kine koju obe zemlje vide kao prijateljsku, stratešku i dugoročnu na obostranu korist.

Šef srpske diplomatije je čestitao Si Đinpingu na tome što je ponovo izabran za generalnog sekretara Komunističke partije, i dodao da je Srbija ponosna zbog toga što je Si Đinping više puta demonstrirao privrženost Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da inicijativu "Jedan pojas jedan put" vidi kao noseći model saradnje dve zemlje, navodeći da je Srbija među prvim zemljama prepoznala korist tog projekta.

Kina će sprovoditi miroljubivu spoljnu politiku

Specijalna izaslanica zamenika ministra spoljnih poslova Kine Đa Li obratila se putem video linka i rekla da su na 20. Kongresu Komunističke partije Kine predstavljeni planovi za dalji razvoj te zemlje, te da je potvrđen kontinuitet kineske spoljne politike.

"Kina ne odustaje od miroljubivog napretka, a jedina je zemlja stalna članica UN koja se zaklela da neće prva upotrebiti nuklearno naoružanje. Unapređivaćemo svetski mir. Odlučni smo da ćemo sprovoditi miroljubivu spoljnu politiku, radićemo na produbljivanju globalnog partnerstva", rekla je ona.

"Inicijativa 'Jedan pojas, jedan put' pozdravljena je od strane međunarodne zajednice. Kineska strana je potpisala dokument o saradnji sa 149 država i 32 organizacije, osnovala je Azijsku banku za infrastrukturne investicije. Već je pokrenut veliki broj projekata, a među njima i izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta", napomenula je specijalna izaslanica Đa Li.

image