Vidovdanski protest Pokreta za odbranu KiM: Stop teroru nad Srbima na KiM i NATO vežbama u Srbiji

Okupljeni su razvili transparent "Stop teroru nad Srbima na Kosmetu!", a nose i parole "Nema predaje", "Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu", "Zvečan je večan", "Vanredni izbori na svim nivoima", "Moli se Bogu i drži se Rusije"

Vidovdanski protest protiv nasilja nad Srbima na KiM i NATO vežbi u Srbiji održan je ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu u organizaciji Pokreta za odbranu Kosova i Metohije i podršku pokreta Dveri i stranke Zavetnici.

Ispred crkve okupljeni su razvili veliki transparent na kom piše "Stop teroru nad Srbima na Kosmetu!", a nose i trasparente "Nema predaje", "Ne damo svetinje, Kosmet i ćirilicu", "Zvečan je večan", "Vanredni izbori na svim nivoima", "Moli se Bogu i drži se Rusije" druge.

Prisustvujemo eskalaciji neverovatnog terora nad srpskim stanovništvom na severu KiM, tamo se puca na srpsku decu koja nose badnjak, a na to Kfor i NATO ne reaguju, rekao je profesor Ratko Ristić postavljajući pitanje "gde su ljudska prava za Srbe na KiM".

"Onaj kome skandiraju 'Aco Srbine' je demontirao ostatke srpske države na severu KiM, ukinuo je civilnu zaštitu i poslednje organizovane forme srpskog otpora i zaštite našeg naroda", dodao je on.

"Teško je, ali je bivalo i teže, strašno je, ali bilo je i strašnije. Noć je najtamnija pored svitanje. Na Kosovu i na Vidovdan to se najbolje vidi, rekao je urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović. 

Već neko vreme Srbijom hara nepravda i nasilje, rekao je profesor Slobodan Samardžić.

Kako je naglasio, "nasilje, odnosno teror koji izdržavaju samo nadljudi koji tamo žive ne smeju ostati bez zaštite svoje države".

Nakon skupa usledila je protesna šetnja do Predsedništva na kojoj će biti pročitani zahtevi protesta. 

Na protestu su govorili profesori sa Univerziteta u Beogradu Slobodan Samardžić, Časlav Koprivica i Ratko Ristić, zatim prof. Mitra Reljić iz Severne Mitrovice, student sa Kosova i Metohije Stefan Đorđević, lingvista dr Rada Stijović, i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.