Srbija i Balkan

Vlada tzv. Kosova proglasila "Brigadu sever" i "Civilnu zaštitu" terorističkim organizacijama

I ranije su postojale inicijative da se te organizacije proglase za zločinačke
Vlada tzv. Kosova proglasila "Brigadu sever" i "Civilnu zaštitu" terorističkim organizacijama© Printskrin/Youtube/Kosovo Online

Vlada tzv. Kosova na današnjoj sednici proglasila je organizacije "Civilna odbrana" i "Severna brigada" koje deluju na severu Kosova i Metohije za terorističke. 

Premijer Aljbin Kurti istakao je da ove organizacije predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju po bezbednost i ustavni poredak "Kosova", prenosi prištinska "Koha ditore".

"Na osnovu procena bezbednosnih institucija u Republici Kosovo, nelegalne formacije Civilna odbrana i njena podrška Severna brigada predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju bezbednosti i ustavnom poretku Kosova", naglasio je Kurti na sednici Vlade.

I ranije su postojale inicijative da se te organizacije proglase za zločinačke.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja rekao je da policija radi na identifikaciji pripadnika organizacija, jer "terorizam i nasilni ekstremizam ostaju jedna od glavnih briga i pretnji Kosovu".

"Relevantne institucije su u okviru relevantnih mandata identifikovale nekoliko terorističkih grupa koje sprovode direktne terorističke akcije protiv Kosova. Ove grupe su tolerisane godinama. Više od dve godine naše zakonske odluke se osporavaju barikadama, oružanim napadima na pripadnike policije, napadima na državne objekte, napadima na političke protivnike, napadima na novinare i sl. MUP je angažovan na identifikaciji ovih lica koja su izvršila krivična dela", rekao je on.

Dodao je da privođenje ovih grupa pravdi osigurava mir i bezbednost za one koji su do sada bili ugroženi.

Svečlja je naveo da ova odluka ne ugrožava članove pomenutih organizacija koji su ranije amnestirani.

Ovom rešenju Vlade usprotivio se ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, koji je od ministra unutrašnjih poslova zatražio da preispita predlog, kako se "ne bi donosile ishitrene odluke". On je jedini glasao protiv. 

"Neki predlozi su zbrzani i mislim da treba da postupamo veoma oprezno. Što se tiče vas ministre, vi ste vredni. Preklinjem vas, ako bude druge prilike, da razmislite još jednom o ovom predlogu i odluci", rekao je Rašić.

Svečlja je odgovorio da je proglašenje ovih organizacija terorističkim ključno za građane.

"Upravo ova dva entiteta nasiljem i ucenama sprečavaju da se razgovora sa građanima Severa. Uvereni smo da je privođenje pravdi pripadnika ova dva entiteta garancija da su dijalog i saradnja mogući i da će doneti rezultate", rekao je Svečlja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je odgovarajući na pitanja novinara prokomentarisao da se ne kaže "Severna brigada" već "Brigada sever" i da su u pitanju navijači Crvene zvezde. Ipak, pouzdano se ne zna ko stoji iza ove brigade, niti da li je reč o formalnoj organizaciji.

Kada je u pitanju "Civilna zaštita", ona se veže za period od 2006. do 2015/16, kada je na osnovu zvaničnih informacija rasformirana na osnovu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Na KiM su se prvi put pojavili 2011. godine, a kosovski zvaničnici ih optužuju za postavljanje prvih barikada, ali i prebijanje pripadnika Kfora.

image