Srbija i Balkan

Kad dokazani teroristi love izmišljene teroriste: Da li je Kurti danas zvanično najavio lov na Srbe?

Veliki "legalisti" iz Prištine otvorili su i formalni put da hapse Srbe na severu Kosova i Metohije pod optužbama da su članovi nekakvih terorističkih organizacija
Kad dokazani teroristi love izmišljene teroriste: Da li je Kurti danas zvanično najavio lov na Srbe?© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinović

Skoro neverovatno zvuči vest da je takozvana vlada u Prištini proglasila za terorističke organizacije "Civilnu zaštitu" i "Severnu brigadu", grupe za koje tvrdi da deluju na severu Kosova i Metohije i da ih čine Srbi, naoružani do zuba, koji uz pomoć Rusije planiraju napade na takozvane kosovske institucije.

Neverovatno, jer se dogodilo da osvedočeni teroristi, pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova ili njeni poštovaoci nekoga proglase teroristom. Da budemo fer, moramo da priznamo da nije prvi put da teroristi proglašavaju druge za teroriste, po oprobanoj metodi drž’te lopova. Amerika to radi već decenijama.

Odluka zvuči još bizarnije kada se zna da jedna grupa ne postoji već osam godina, a za drugu se ne zna ni da li je ikada postojala.

Ovim potezom veliki "legalisti" iz Prištine otvorili su i formalni put da hapse Srbe na severu Kosova i Metohije pod optužbama da su članovi nekakvih terorističkih organizacija. Međutim, ne samo što će moći da ih hapse, nego su i kazne zaprećene za terorizam drakonske. Čak i doživotne.

Prema Krivičnom zakoniku tzv. Kosova, teroristički akt i napad je izvršenje svakog dela u nameri da se zaplaši stanovništvo, da primora državni organ, vladu ili međunarodnu organizaciju da uradi ili da se uzdrži od neke radnje, ili da ozbiljno destabilizuje ili uništi temeljne političke, ustavne, privredne ili društvene strukture Republike Kosovo, druge države ili neke međunarodne organizacije.

Onome ko izvrši delo terorizma preti kazna zatvora od 5 godina, a ako izazove teške telesne povrede jednog ili više lica preti mu kazna od najmanje 10 godina zatvora.

Ako izazove smrt jedne ili više osoba preti mu najmanja kazna od 15 godina, a najveća zaprećena kazna je doživotni zatvor.

Predviđene su i kazne za pomaganje terorizma ili skrivanje terorista. Svakome koga Priština okrivi da je pomagao teroristima, čak i ako teroristički akt nije izveden, preti mu novčana kazna od 500.000 evra i zatvor od 5 do 15 godina.

Kazne za onoga ko je osnuje ili je vođa terorističke grupe može biti osuđen na kaznu od 500.000 evra i zatvor od 10 do 20 godina.

Da bi bilo jasnije koliko su ove kazne strašne, dovoljno je reći da je Kurtijeva policija naoružana do zuba nedavno upala u severni deo Kosovske Mitrovice usred dana i uhapsila kik-boksera Miluna Luneta Milenkovića pod optužnom da je jedan od vođa "Civilne zaštite". Ako bi takva optužba bila potvrđena, ovaj osvajač brojnih medalja na međunarodnim takmičenjima mogao bi da bude osuđen na 20 godina zatvora.

Šta su "Civilna zaštita" i "Severna brigada"

Kada su u Briselu 2015. Beograd i Priština potpisali novi sporazum, kao nastavak Prvog (briselskog) sporazuma iz 2013. godine, predviđeno je da se na severu ove srpske pokrajine ukine "Civilna zaštita". U pitanju je organizacija koja je brojala 751 člana, a njen zadatak je bio da pomaže stanovništvu u slučaju poplava, zemljotresa ili sličnih prirodnih nepogoda.

Beograd je pristao da oni budu integrisani u kosovske institucije, međutim, Priština je ponudila ukupno 483 radnih mesta na severu. Do kraja 2015. godine bio je rok da pripadnici budu integrisani u institucije, čime je ona prestala da postoji.

Dokle se išlo sa potpunim zatiranjem postojanja ove organizacije govori činjenica da je u sporazumu navedeno da postoji oko 500 jakni sa natpisom "Civilna zaštita".

"Tokom i nakon integracije, bivšim članovima CZ-a neće biti dozvoljeno da nose bilo kakve uniforme niti civilnu odeću koja nalikuje uniformama sa oznakama CZ-a", navodi se u sporazumu.

Međutim, osam godina kasnije, Kurti i njegov ministar policije objavili su snimke oružja i municije uz tvrdnju da su pronađeni u automobilu beogradskih registarskih tablica, koje je vlasništvo "Železnice Srbije". Oružje je tobože srpske proizvodnje, a korišćeno je za navodni napad na Kfor 29. maja u Zvečanu.

Priština je tvrdila da su pronađeni i prsluci sa natpisima ruskih i srpskih jedinica sa logoom "Severna brigada", ali i eksplozivne naprave koje je nekada koristila "Civilna zaštita".

Kurti je akciju predstavio kao sprečen teroristički napad na severu Kosova i Metohije u trenutku kada su kosovski specijalci zauzeli zgrade opština, a Kfor formirao barikade oko njih.

I dok je "Civilna zaštita" bila organizovana formacija koja je prestala da postoji još 2015. godine, o "Severnoj brigadi" se ne zna ništa, osim što nazivom podseća na navijačku grupu Crvene zvezde.

Po fasadama i na ulicama na Kosovu i Metohiji, ali i po Beogradu mogli su se videti grafiti sa potpisima "Severne brigade". U pitanju su poruke poput: "NATO idi kući, ovo je Srbija", "Ne brinite, tu smo", "Čekamo", "Nema predaje".

Grafiti su ispisivani u trenucima kada je Priština insistirala da Srbi izvade kosovska lična dokumenta, pa su po fasadama osvanuli grafiti "Nema predaje, srpska lična karta ostaje".

Isto se desilo i tokom tenzija koje je Priština izazvala pokušajem da prinudi Srbe da uzmu kosovske registarske tablice, pa su tada ispisani grafiti "Nema predaje, KM ostaje", što se odnosilo na tablice sa oznakom Kosovska Mitrovica.

Poslednji slučaj ispisivanja grafita desio se krajem prošle godine, kada su na ulicama osvanuli natpisi "od 21.11. obaveza je svakog, otpor na svakom koraku", u bojama zastave Srbije.

Otvoren lov na Srbe

Pravnik iz Kosovske Mitrovice Marko Jakšić kaže za RT Balkan da je pravi nonsens proglašenje nepostojeće organizacije za terorističku. 

"Severna brigada ne postoji osim na par murala po Kosovskoj Mitrovici", kaže Jakšić i ukazuje da je i druga organizacija nepostojeća, jer je "Civilna zaštita" odavno rasformirana.

"Ova odluka je formalizacija lova na sve Srbe na severu Kosova i očekujem da će sada svaki protivnik Kurtijevog režima biti hapšen za terorizam ili zbog podrške terorizmu", kaže naš sagovornik.

Jakšić ocenjuje da je ovo deo "čuvenog Kurtijevog hrvatskog scenarija" usmerenog na potpuno iseljavanje Severa ili asimilacije preostalog stanovništva.

"Ova odluka je i potvrda da se istorija ponavlja. I OVK je 1997. godine proglašena terorističkom organizacijom, čak i od vlade SAD, pa su godinu dana posle sa njima sedeli Ričard Holbruk i Kristofer Hil. Tanka je linija između terorista i oslobodilaca", ističe Jakšić.

Novinar Nikola Jović, koji je kao izveštač nedavno više puta boravio na Kosovu i Metohiji, kaže za RT Balkan da lično i neposredno može da potvrdi koliko su priče i optužbe Prištine o "Civilnoj zaštiti" i "Severnoj brigadi" kao terorističkim organizacijama obična propaganda i izmišljotina.

"To ima za cilj da legitimizuje njihovo nasilje nad Srbima (naročito) na severu KiM, a i u svim ostalim delovima pokrajine", ocenjuje Jović.

"Stoga ovo proglašavanje za terorističke organizacije ima za cilj pripremu terena za hapšenje svakoga ko bi mogao da pruži otpor Prištini, čime bi dalji otpor Srba bio sveden na drastično niži nivo a oni bili slobodniji da još agresivnije nastave sa uvođenjem 'ustavnog poretka' na severu KiM", napominje naš sagovornik.

Kako zaključuje, odluka je čista projekcija, jer su čitava vlada u Prištini i njihove bezbednosne strukture, a ne "Civilna zaštita" i "Severna brigada", proizašle iz terorističke organizacije - reč je, naravno, o OVK.

image