Klub Bošnjaka najavio veto na Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH

Delegat Alija Tabaković tvrdi da u narednih mesec dana nema stupanja na snagu ovog zakona

Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske uložiće veto na novi Zakon o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

"Zakon neće stupiti na snagu onda kada je to planirao režim Milorada Dodika", rekao je bošnjački delegat Alija Tabaković za Radio Slobodna Evropa.

Postupak zaštite "vitalnog nacionalnog interesa" biće pokrenut naredne sedmice na sednici Kluba, pa tako, kako tvrdi Tabaković za portal "Faktor", u narednih mesec dana nema ništa od stupanja na snagu ovog zakona.

Zahtev Kluba Bošnjaka prvo će razmotriti Veće naroda, koje, po proceduri, odobrava svaki zakon koji usvoji Narodna skupština Republike Srpske.

Naime, ako klub jednog od tri konstitutivna naroda, Srba, Bošnjaka ili Hrvata, pokrene "mehanizam zaštite vitalnih nacionalnih interesa", onda ti zakoni ili odluke idu na usaglašavanje Zajedničkoj komisiji Veća naroda i Narodne skupštine.

Ukoliko se tu ne postigne saglasnost, konačnu odluku o spornim zakonima donosi Ustavni sud Republike Srpske.

On ipak nije optimista i ne veruje da će Ustavni sud dati podršku njihovom vetu, budući da je "i sam predsednik Ustavnog suda RS-a Džerard Selman bio na toj sednici s Dodikom u utorak".

Ako Ustavni sud RS-a usvoji veto, zakon se vraća u Narodnu skupštinu RS-a.

Ukoliko sud veto odbije, odnosno oceni da zakon ne krši pravo konstitutivnog naroda, proglašava ga predsednik RS Milorad Dodik, a zatim se akt objavljuje u Službenom glasniku RS i stupa na snagu.