Šarl Mišel podržao Edija Ramu: Međunarodna konferencija za Srbiju i "Kosovo"

Podržavamo ideju da se što pre organizuje konferencija o KiM jer smatramo da smo poslednjih meseci videli neke poteškoće koje postaju razlozi za eskalaciju, poručio je Mišel

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel podržao je ideju o održavanju međunarodne konferencije za "Kosovo" i Srbiju.

"Podržavamo ideju da se što pre organizuje konferencija sa nekim članicama Evropske unije koje su veoma aktivne, i u bliskoj koordinaciji sa Sjedinjenim Državama, jer smatramo da smo poslednjih meseci videli neke poteškoće koje postaju razlozi za eskalaciju", izjavio je predsednik Evropskog saveta.

"Mislim da je došlo vreme da imamo globalni pristup, da onda dođemo da napravimo jasne korake u smislu normalizacije", dodao je on.

Ideju o organizovanju međunarodne konferencije je izneo premijer Albanije Edi Rama nakon susreta sa visokim predstavnikom EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom .

Rama je predložio konferenciju sa liderima Srbije i tzv. Kosova, i zvaničnicima EU i SAD, uz komentar  da im se "ne dozvoli da izađu bez dogovora".

Podrška Mišela Raminoj ideji dolazi uoči početka samita na kojem će lideri 27 država članica EU raspravljati i o prilikama na Zapadnom Balkanu sa posebnim naglaskom na tenzije na severu Kosova i Metohije.

Očekuje se da na kraju samita predsednici i premijeri država članica EU osude nasilje na severu KiM, piše Radio Slobodna Evropa.

"Strane treba da stvore uslove za prevremene izbore u četiri opštine na severu Kosova. Neuspeh deeskalacije tenzija imaće negativne posledice", stoji u nacrtu zaključaka koje će lideri usvojiti na kraju sastanka.

Lideri EU će takođe istaći važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine i brzu implementaciju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i osnivanje Zajednice srpskih opština, navodi RSE.