Srbija i Balkan

Borelj traži od EU da pojača pritiske na Beograd i Prištinu: Koštaće ih ako ne doprinesu deeskalaciji

Španski diplomata navodi da će o svim dešavanjima na severu KiM obavestiti čelnike EU
Borelj traži od EU da pojača pritiske na Beograd i Prištinu: Koštaće ih ako ne doprinesu deeskalacijiwww.globallookpress.com © David Zorrakino/Keystone Press Agency

Specijalni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj poručuje da će tražiti podršku od država članica EU za nastavak pritiska na tzv. Kosovo i Srbiju za deeskalaciju situacije na severu Kosova i Metohije, javlja "Albenijan post".

Prema rečima diplomate, uoči sastanka država članica Evropske unije, gde će, između ostalog, biti reči o situaciji na severu KiM: ako se ne preduzmu koraci za poboljšanje situacije u južnoj srpskoj pokrajini, Beograd i Priština će se suočiti sa posledicama "koje će ih koštati".

"O svim dešavanjima ovih dana obavestiću čelnike EU. Tražiću podršku da se nastavi pritisak na strane, da se izbegne eskalacija i život vrati u normalu. Države članice su na poslednjem sastanku Saveta odlučile da treba preduzeti ekonomske i političke mere kako bi im se stavilo do znanja da će ih koštati ako ne doprinesu deeskalaciji", rekao je Borelj.

Inače, albanski medij je pre nekoliko dana pisao da iz diplomatskih izvora u Briselu saznaje da je razgovor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, koji je Kurti opisao kao "srdačan i iskren", bio, u stvari, razgovor o merama protiv Prištine.

Prema saznanjima ovog lista, razgovor je usredsređen na najavu Kurtiju šta će sve biti konkretne mere prinude ako se situacija ne deeskalira po zapadnom predlogu - oslobađanje opštinskih objekata od novoizabranih gradonačelnika i njihovo smeštanje u alternativne objekte na severu, uklanjanje specijalnih jedinica policije iz objekata i raspisivanje novih izbora.

"Albenijan post" iz istog izvora saznaje da je Fon der Lajen Kurtiju rekla koje će tačno biti ekonomske mere koje će preduzeti EU, a koje se uglavnom odnose na programe finansijske pomoći Evropske unije.

"To je bila svrha razgovora, najava sa ekonomskim merama ako se hitno ne krene ka deeskalaciji konkretnim koracima prema planu koji je predložila EU", naveo je njihov izvor.

image