Hovenijer: Biće posledica ako Priština ovako nastavi

Vlada 'Kosova' ne odgovora na zahteve svojih prijatelja iz svih zemalja koje pokazuju i pokazivale su tokom više od jedne ili dve decenije posvećenost da 'Kosovo' zauzme svoje mesto u Evropi, evropskim i evroatlantskim strukturama

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, izjavio je da će biti posledica po tzv. Kosovo, ako nastavi da ne radi u skladu sa zahtevima država saveznica za smanjenje tenzija na severu.

Govoreći za "Kljan Kosova", Hovenijer je rekao da su zemlje saveznice decenijama pokazivale podršku Prištini.

"Ne želim da ulazim u detalje, ali je jasno da će biti nekih drugih posledica ako nastavimo ovim putem, gde vlada 'Kosova' ne odgovora na zahteve svojih prijatelja iz svih zemalja koje pokazuju i pokazivale su tokom više od jedne ili dve decenije našu posvećenost da 'Kosovo' zauzme svoje mesto u Evropi i u evropskim i evroatlantskim strukturama", rekao je Hovenijer, a preneo je Tanjug.

On je istakao da nisu samo SAD tražile od vlade u Prištini da preduzme neke konkretne akcije da pomogne u ublažavanju situacije na severu KiM.

"Mi smo, i to ne samo SAD, tražili od vlade 'Kosova' da preduzme neke konkretne akcije da pomogne u ublažavanju situacije na severu i da nam pomogne da idemo napred za dobro 'Kosova' i regionalne stabilnosti. I zabrinuti smo što vlada 'Kosova' nije pozitivno odgovorila na ove zahteve", rekao je Hovenijer.

Američki ambasador je ocenio da je jedinstven slučaj to što vlasti u Prištini ne reaguju na savete zemalja koje "na umu imaju najbolji interes Kosova".

"Zbunjen sam, pokušavam da shvatim zašto", zaključio je Hovenijer.