Srbija i Balkan

Zapad pere ruke od Prištine: Nisu nas obavestili da će organizacije proglasiti terorističkim

Vlada privremenih institucija donela je u četvrtak odluku kojom se "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglašavaju terorističkim organizacijama
Zapad pere ruke od Prištine: Nisu nas obavestili da će organizacije proglasiti terorističkim© Tanjug/AP Photo, File

Kancelarija Evropske unije u Prištini potvrdila je za "Kaldžo" da odluka prištinskih vlasti da dve organizacije proglasi terorističkim nije usaglašena sa njima, iako je juče ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja rekao da su u vezi sa ovim pitanjem koordinisali sa saveznicima, uključujući i EU.

Nemačka ambasada u Prištini saopštila je danas da odluku o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije, Priština nije donela u koordinaciji sa Nemačkom.

"Odluka nije doneta u koordinaciji sa Nemačkom, niti je nemačka vlada unapred obaveštena od strane kosovskih vlasti o ovom potezu", rečeno je portalu "Kljan Kosova" u ambasadi.

Dodaje se da bi bliska koordinacija sa međunarodnim partnerima bila korisna za prištinske vlasti, u svetlu aktuelne krize na severu KiM.

"Važno je da svaka odluka ovog tipa mora da poštuje relevantne zakone i princip proporcionalnosti. Ponavljamo poziv Vladi Kosova da se uzdrži od bilo kakvog jednostranog delovanja koje bi moglo da dovede do dodatne eskalacije situaciju u severnim opštinama", navodi nemačka ambasada u Prištini.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je danas da Priština takođe nije koordinisala sa Londonom, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ujedinjeno Kraljevstvo nije konsultovano o odluci", rekao je portparol ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Prištini.

I Ambasada Francuske saopštila je da ih tzv. Vlada Kosova nije konsultovala po pitanju odluke da "Civilnu odbranu" i "Severnu brigadu" proglasi terorističkim organizacijama.

"Nismo se konsultovali, niti smo unapred obavešteni o odluci Vlade Kosova da proglasi organizacije 'Civilna zaštita' i 'Severna brigada' terorističkim organizacijama", navodi se u saopštenju ambasade.

Vlada privremenih institucija donela je u četvrtak odluku kojom se "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglašavaju terorističkim organizacijama, a ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da je Priština odluku koordinisala sa međunarodnim partnerima.

Od ove odluke Prištine već se ogradila i Amerika. Stejt department je odgovorio da odluka nije doneta u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama .

"Trebalo je da bude usaglašena sa najbližim međunarodnim partnerima, uključujući one čija je primarna odgovornost da obezbede stabilnost 'Kosova'. Ponovo pozivamo 'Kosovo' da se uzdrži od jednostranih poteza u trenutku, dok sa svim stranama radimo na rešavanju trenutne krize", navedeno je u odgovoru.

image