Srbija i Balkan

Srpska lista: Odluka o članstvu Kosovske Mitrovice u tzv. Asocijaciji kosovskih opština je ništavna

Što se udruživanja tiče, naše građane zanima isključivo Zajednica srpskih opština, kao krovna institucija srpskog naroda, poručili su iz Srpske liste
Srpska lista: Odluka o članstvu Kosovske Mitrovice u tzv. Asocijaciji kosovskih opština je ništavna© FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Odluka o članstvu u tzv. Asocijaciji kosovskih opština, koju je danas izglasala "nelegalna i nelegitimna" skupštinska većina opštine Severna Mitrovica ništavna je i niko je među građanima te opštine ne smatra relevantnom, jer Srbe isključivo zanima formiranje Zajednice srpskih opština, poručili su iz Srpske liste. 

"Jedini značaj koji ima ova odluka je da predstavlja dokaz jasne namere režima Aljbina Kurtija da nastavi sa eskalacijom situacije na terenu i izazivanje dodatne tenzije i služi interesu Aljbina Kurtija, a ne građanima ove opštine", navodi se u saopštenju, prenosi "Kosovo onlajn". 

Srpski narod i građani Severne Mitrovice, ističu iz Srpske liste, nisu pokazali nikakvu želju za ovim članstvom, već je to, kako kažu, želja Aljbina Kurtija da pogorša stanje na terenu, i da izvrši dodatni pritisak na naš narod.

"Što se udruživanja tiče, naše građane zanima isključivo Zajednica srpskih opština, kao krovna institucija srpskog naroda koji će se udruživanjem srpskih opština u ovu instituciju zaštititi od režima Aljbina Kurtija, ili nekog drugog ko bi poželeo sutra da svoju političku karijeru gradi na represiji srpskog naroda", zaključili su iz te stranke.

Poslanica Samoopredeljenja u Skupštini opštine Severna Mitrovica Aida Ferati-Dolji saopštila je ranije da su odbornici na sednici izglasali da se Opština Severna Mitrovica pridruži tzv. Asocijaciji kosovskih opština.

"Danas je na sednici Skupštini opštine glasano u korist učlanjenja Severne Mitrovice u 'Asocijaciju kosovskih opština'. Ovo glasanje pokazuje posvećenost i podršku snažnoj saradnji i jačanju lokalne vlasti. Saradnja i integracija opština ključni su za rešavanje izazova i izgradnju ujedinjenijeg i održivijeg društva za sve", napisala je Dolji na Fejsbuku.

Izvršni direktor tzv. Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahim rekao je da će odluka Skupštine opštine Severna Mitrovica biti upućena Ministarstvu administracije i lokalne samouprave na ocenu zakonitosti, a zatim se očekuje da bude upućena u Asocijaciju na razmatranje.

"Kosovo onlajn" podseća da je takozvana Asocijacija kosovskih opština (AKO) osnovana 2001. godine, kao neprofitna organizacija čiji su članovi organi lokalnih samouprava, izuzimajući srpske opštine.

image