Srbija i Balkan

Završena blokada auto-puta: Sutra najavljen "marš" na TV Pink

Prema Krivičnom zakoniku za ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom predviđena je kazna zatvora do tri godine.
Završena blokada auto-puta: Sutra najavljen "marš" na TV Pink© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Blokada auto-puta kod Sava centra u organizaciji dela opozicije u okviru protesta "Srbija protiv nasilja" završena je večeras u 20.00 sati, a saobraćaj je normalizovan u oba smera.

U organizaciji dela opozicije danas oko 18.00 časova je blokiran je auto-put kod Sava centra u oba smera, dok je za sutra najavljena deveta po redu protestna šetnja u kojoj će se ići do TV Pink.

Predstavnici dela opozicije su prethodno, nešto posle 16.00 časova organizovali usporenu vožnju duž međunarodne saobraćajnice E-75 od naplatnih rampi Šimanovci i Bubanj potok ka Beogradu.

Kako je javio izveštač Tanjuga, oni su ispred Sava centra stigli u dve kolone sa oko 30 vozila kojima su zaustavili saobraćaj.

Na protest blokadom saobraćaja pozvao je ranije na konferenciji za medije kopredsednik stranke "Zajedno" Nebojša Zelenović koji je rekao da će blokada trajati do 20.00 časova.

Prema Krivičnom zakoniku za ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom predviđena je kazna zatvora do tri godine.

Međutim, kako je Nebojša Zelenović narodni poslanik on poseduje i poslanički imunitet, te za ovo krivično delo ne može da odgovara.

U protestu učestvuju poslanik Nebojša Zelenović, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kopredsednik "Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanici Srđan Milivojević i Tanja Manojlović, Radomir Lazović i Đorđe Pavićević iz Zeleno levog fronta.

Odgovarajući na pitanje N1 da li je ovo neki vid maltretiranja građana koji ne žele da učestvuju u protestu, narodni poslanik Radomir Lazović je rekao da je "ovo jedan od načina da se zaustavi nasilje i mržnja, jer vlast ne odgovara na zahteve protesta, te da ako 19 mrtvih i 20 ranjenih nije razlog da se nešto promeni u našoj zemlji, pa makar da se promeni i otpor ljudi, onda zna šta je".

Organizatori protesta traže oduzimanje nacionalnih frekvencija "TV Pink" i "TV Hepi", smenu članova REM-a, gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks, smenu rukovodstva RTS-a, smenu ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina.

Blokada auto-puta najavljena je i u Novom Sadu.

image