Srbija i Balkan

Pomen stradanju Srba srednjeg Podrinja; Porfirije: Istina o stradanju Srba u BiH lekovita za sve (VIDEO)

Centralno obeležavanje 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održava se pod sloganom "31 godina, zločin bez kazne"
Pomen stradanju Srba srednjeg Podrinja; Porfirije: Istina o stradanju Srba u BiH lekovita za sve (VIDEO)© Зоран Шапоњић

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je u Bratunac, čime je započeo posetu Mitropoliji dabrobosanskoj povodom 31 godine od velikog stradanja srpskog naroda srednjeg Podrinja i Birča, kada je ubijeno 3.267 Srba, prenosi RTRS.

Patrijarha Porfirija je pred Crkvom Uspenja Presvete Bogorodice dočekao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović.

Patrijarh srpski Porfirije služio je svetu liturgiju u porti Hrama Uspenija Presvete Bogorodice.

"Neko se osilio da meri bol majki i kaže da to nije bol, tragedija i zločin. Niko nema izuzetno pravo na bol. Bol je isti za svakog čoveka, bol oseća svaka majka, bol nema ni naciju ni veru", poručio je patrijarh Porfirije.

Ističući da je dugačak spisak više od 3.500 postradalih pravoslavnih Srba muškaraca, žena, dece i staraca iz tog kraja, patrijarh Porfirije je ukazao da Srbi znaju svoju bol, ali i da prepoznaju i poštuju bol majki Bošnjaka i Hrvata, prenela je Srna.

"Dolazim u Podrinje sa Kosova i Metohije i prenosim vam molitve iz Gračanice, Pećke patrijaršije, bratstva dečanskog i srpskog naroda. Oni su sa vama u molitvi u boli, kao što ste vi sa njima, jer jedan smo narod bez obrzira gde živimo, iste su nam i brige, kao i radosti", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarha Porfirija je pred Crkvom Uspenja Presvete Bogodorice dočekao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović.

Centralno obeležavanje 31 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju i Birču održava se pod sloganom "31 godina, zločin bez kazne".

Osim velikog broja građana iz Podrinja, Birča i sa Romanije, parastosu na bratunačkom groblju prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

"Na području srednjeg Podrinja i Birča u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i u prethodna dva, Prvom i Drugom svetskom ratu, izvršeni su najmasovniji i najgnusniji zločini nad srpskim narodom za koje niko nije odgovarao", izjavio je Dodik.

image