Dačić: Kurti mašta o ratu, neće prestati s lovom na srpske glave

Niko nije od juče da poveruje da je jedan Aljbin Kurti toliko moćan, moćniji od čitave međunarodne zajednice, navodi ministar spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za "Kurir" da odlukom Prištine da nepostojeće organizacije "Civilna zaštita" i "Severna brigada" proglasi terorističkim, Aljbin Kurti pravi sebi alibi za svakog narednog Srbina kog namerava da uhapsi.

"Kurti time pravi nekakav alibi za svakog narednog Srbina kog namerava da uhapsi, a setimo se da postoji spisak od čak oko 350 ljudi. Pazite šta je smislio, da će, time što će nepostojeće organizacije proglasiti terorističkim, nedužnim ljudima koje uhapsi njegova policija staviti na teret izmišljeno delo terorizam i držati ih u zatvoru. Taj čovek zaista mašta o tome da izazove rat i, nažalost, neće prestati s lovom na srpske glave", ukazuje Dačić.

On je naveo da je reakcija pojedinih zapadnih zemalja u određenim momentima bila jaka, ali samo na rečima, te da je očigledno da samo deklarativne pretnje sankcijama ne mogu da urazume Aljbina Kurtija.

"Naravno da to nije dovoljno. Da zaista postoji volja da se on urazumi, da povuče svoje specijalne jedinice sa severa i svoje ilegalne gradonačelnike iz srpskih opština, da hitno formira ZSO, ali onakvu kakva je dogovorena Briselskim sporazumom, lako bi međunarodna zajednica to rešila. Niko nije od juče da poveruje da je jedan Aljbin Kurti toliko moćan, moćniji od čitave međunarodne zajednice", kaže Dačić.

Dačić je najavio da će naredne nedelje u Srbiju doći njegov kolega iz Izraela Eli Koen sa kojim će razgovarati o "resetovanju odnosa".

"Bitno je da resetujemo odnose, koje smo doveli u pitanje jer su priznali Kosovo", rekao je Dačić.

Kancelarija Evropske unije u Prištini potvrdila je za "Kaldžo" da odluka prištinskih vlasti da dve organizacije proglasi terorističkim nije usaglašena sa njima, iako je juče ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja rekao da su u vezi sa ovim pitanjem koordinisali sa saveznicima, uključujući i EU.

Nemačka ambasada u Prištini saopštila je danas da odluku o proglašavanju "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije, Priština nije donela u koordinaciji sa Nemačkom.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva saopštila je danas da Priština takođe nije koordinisala sa Londonom.

"Ujedinjeno Kraljevstvo nije konsultovano o odluci", rekao je portparol ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Prištini.

I Ambasada Francuske saopštila je da ih tzv. Vlada Kosova nije konsultovala po pitanju odluke da "Civilnu odbranu" i "Severnu brigadu" proglasi terorističkim organizacijama.

Stejt department je odgovorio da odluka nije doneta u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama .