Britanci i Amerikanci podržali Šmita; Cvijanović: Na njemu je samo da ode iz BiH

To znači da su upravo stranci, uključujući i Šmita, prvi koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, dok licemerno pozivaju druge da to rade, napomenula je Cvijanovićeva

Odluku Kristijana Šmita, da poništi dva zakona entiteta Republike Srpske koji se tiču Ustavnog suda BiH, osudila je predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, dok sa druge strane ima punu podršku Vašingtona i Londona.

"Kristijan Šmit je glavna prepreka unutrašnjem dijalogu i daljem kretanju BiH ka Evropskoj uniji", ocenila je srpska članica i predsedavajuća Predsedništvom BiH.

Cvijanović je rekla da, nažalost, ovakvi Šmitovi potezi udaljavaju BiH od evropskog puta, jer ometaju suvereno donošenje odluka institucija na svim nivoima vlasti.

"Na izabranim predstavnicima naroda je da taj proces dovedu do kraja, za šta postoji puna opredeljenost Republike Srpske, a na Šmitu je samo to da ode iz BiH", naglasila je Cvijanovićeva u intervjuu Srni.

Ona je naglasila da je upravo Šmit taj koji svojim nelegalnim prisustvom urušava vladavinu prava u BiH zbog koje, tobože, donosi isto tako nelegalne odluke.

"Sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, on nema nadležnost da poništava odluke Narodne skupštine Republike Srpske", naglasila je ona.

Cvijanović je dodala da je upravo Ustavni sud BiH, na čije poštovanje odluka upozorava Šmit, rekao i da visoki predstavnik da bi bio legalan mora da bude verifikovan u Savetu bezbednosti UN.

"To znači da su upravo stranci, uključujući i Šmita, prvi koji ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, dok licemerno pozivaju druge da to rade", napomenula je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, u Sarajevu nisu zainteresovani za predlog iz Republike Srpske u vezi sa rešavanjem 14 prioriteta.

"Nisu za to zainteresovani što mi govori o nekoliko stvari, ali možda su dve, tri važne. Kao prvo, niko nije zainteresovan za evropski put BiH, to su samo isprazne floskule. Bitno je da znamo da je tako. Kao drugo, oni su kadri da žrtvuju 13 prioriteta samo da se ne izvrši jedna tačka u okviru jednog prioriteta koja kaže da treba reformisati Ustavni sud BiH i regulisati odlazak stranih sudija", rekla je ona.

Njima je bitno da ostanu strane sudije i zajedno sa OHR-om menjaju ustavnu strukturu na neustavan način, da bi se zemlja centralizovala i udovoljilo se stalnoj kuknjavi političara iz reda bošnjačkog naroda, ukazala je predsedavajuća Predsedništvom BiH.

Podrška Šmitu iz SAD i Britanije

Sa druge strane, ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini podržale su odluke Kristijana Šmita.

"Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o usvajanju zakona o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i izmenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS su neustavni i namerni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu Bosnu i Hercegovinu", poručili su iz ambasade SAD i dodali da "napad na Dejton ima posledice, te da SAD snažno podržavaju visokog predstavnika u korišćenju bonskih ovlašćenja za odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma i zaštitu Ustavnog suda BiH, koji je čuvar vladavine prava u BiH".

Navodi se da SAD podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i da će nastaviti da smatraju pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za svoje postupke.

I Ambasada Velike Britanije u BiH podržala je Šmitov potez.

"Velika Britanija pozdravlja i u potpunosti podržava današnje odluke visokog predstavnika u BiH s ciljem sprečavanja stupanja na snagu ovog zakona i unapređenja Krivičnog zakona BiH kako bi se relevantnim pravosudnim i institucijama za sprovođenje zakona dali načini za delovanje na pokušaje podrivanja ustavnog poretka".

Prema njima je delovanje koje su preduzele vlasti u Republici Srpskoj jasan i besraman pokušaj ispitivanja okvira i stabilnosti ove zemlje.

"Svi političari i zvaničnici ne treba da imaju zablude, ovakvo ponašanje je nezakonito, protivustavno i neprihvatljivo", zaključili su iz ambasade Velike Britanije u BiH.

Nemački diplomata Kristijan Šmit, čije imenovanje za visokog predstavnika u BiH nije potvrdio Savet bezbednosti UN, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom, odlučio je da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države tretiraju kao krivično delo.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tim povodom je naglasio da Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku i kaznu lažnog visokog predstavnika.