Srbija i Balkan

Vučić: Nova Kurtijeva ofanziva kreće kad i ukrajinska; Ne uvodimo sankcije Rusiji

Upitan da li smatra da trenutna situacija može eskalirati u rat, Vučić je napomenuo da ga Kurtijevo ponašanje brine
Vučić: Nova Kurtijeva ofanziva kreće kad i ukrajinska; Ne uvodimo sankcije Rusiji© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti hoće da bude "novi Zelenski", i da će teror nad Srbima na severu KiM postati "žešći" kada ukrajinska ofanziva uzme većeg maha.

"Kurti samo želi da bude novi Zelenski. Kada ofanziva Ukrajine krene, onda ćete videti dodatnu ofanzivu Kurtija na KiM. Molim ljude na KiM tad da se čuvaju, da se samo sklone na izvesno vreme. Plašim se da će taj teror postati još žešći", rekao je Vučić.

Govoreći o ukrajinskoj ofanzivni, predsednik Srbije je rekao je Kijev pod pritiskom da ostvari rezultate pre predstojećeg NATO samita u Vilnjusu.

"Očekujem veliku ofanzivu u Ukrajini. Mislim da su spremili više desetina brigada i da će ozbiljno da probiju ruske linije uz ogromne žrtve naravno. Očekuju da će se promeniti tok ratovanja", ocenio je Vučić.

On je dodao da Srbija nije prodavala oružje ni Rusiji ni Ukrajini.

"Nemate nijedan komad srpskog oružja u Ukrajini. Ne dajemo im oružje, ni oruđe", rekao je Vučić.

Vučić je tokom gostovanja na televiziji "Prva" napomenuo da je Kurti umislio sebe kao novog albanskog lidera-ujedinitelja.

Upitan da li smatra da trenutna situacija može eskalirati u rat, Vučić je odgovorio da ga Kurtijevo ponašanje brine.

"Imam strah od potpuno iracionalnih i antisrpskih poteza Aljbina Kurtija i krajnje neodgovornog stava zapadnih zemlja, koji će uvek govoriti o 'dve strane' i uvek biti na strani svog čeda. Daću sve od sebe da se to ne desi. Ali ne po cenu pogroma nad srpskim narodom. Našem narodnu je potreban mir, fabrike, obilaznice", rekao je on.

Neuvođenje sankcija Rusiji se pokazalo kao dobra odluka

Vučić je istakao da je ponosan što Srbija vodi slobodnu i nezavisnu politiku, dodavši da se neuvođenje sankcija Rusiji do sada pokazalo kao dobra odluka.

"Donosimo odluke u interesu Srbije koje su se do sada pokazale kao dobre, da li ćemo to moći da izdržimo ja se ne zaklinjem, za razliku od svih drugih", rekao je predsednik Srbije, dodavši da sankcije Rusiji neće biti opcija "dokle god to budemo mogli da izdržimo.

Vučić o reakcijama na sankcije protiv Kurtija

Zamoljen da prokomentariše navode nemačkog novinara Mihaela Martensa da EU preti sankcijama Aljbinu Kurtija, ali ne i Vučiću i Dodiku, kao i njegove tvrdnje da "Vučić šalje svoje siledžije protiv NATO vojnika na KiM", Vučić je rekao da novinar to nije uradio slučajno.

"To nije urađeno slučajno, već je urađeno dan uoči ili na dan Evropskog Saveta kada je trebalo da se nacrta Šolcu i ostalima kako da se ponašaju i tako su se i ponašali. Ne kažem da Šolc sluša svaku reč koju on kaže, ali je čudno šta se i u kom danu pojavljuje", rekao je Vučić.

Vučić je primetio i da je prema tim navodima on zaslužan kada Srbi na KiM urade nešto loše, ali da nikako nije zaslužan kad se uradi nešto dobro.

"Vi kažete da je KiM nezavisna država pa onda tražite od mene da uradim nešto po tom pitanju, šta hoćete od mene? Je l' KiM nezavisna država ili nije?", upitao je Vučić i poručio da nije doveo nijednog čoveka na KiM već da su to sve Srbi sa Kosova i Metohije.

Istakao je da ljudi sa KiM nisu uradili ništa, da su sedeli mirno dok ih neko nije pogurao i poterao.

"Zna Martens odlično šta Kurti radi, nije on neko ko ne zna, ovde je reč o direktnoj nameri i zna da Kurti neće da formira ZSO i zna da sve namerno provocira, ali on hoće da bude taj pionir u sprovođenju nove hajke protiv Srbije jer Srbija i srpstvo moraju da budu uništeni", rekao je Vučić.

Dodao je da prema rečima Martensa, Srbija nije odustala od "srpskog sveta", iako tu sintagmu, kako kaže Vučić, nikada nije izgovorio.

"Nismo odustali, jer kažemo da postoji oko 32 odsto Srba u Crnoj Gori po poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 28,56 odsto po poslednjem popisu. U Severnoj Makedoniji vam je dovoljno 24 odsto Albanaca za sve specijalne ohridske sporazume i za to da uvek budu u vladi, da imaju svoj zvanični jezik albanski i sve to može, ali kad su u pitanju Srbi ne može ništa", rekao je Vučić.

"Srbija nije njihova prćija"

Komentarišući navode Mihaela Martensa da EU preti sankcijama protiv Kurtija, ali ne i protiv Vučića, Vučić kaže da je suština takvih navoda relativizacija užasnih stvari koje Kurti radi kako bi se moglo reći da niko nije kriv i da Srbija mora da odustane od svega i da zaboravi šta je Kurti uradio prethodnih sedam meseci.

"Pa će oni da nam donesu neki statut, a niko od njih nema nikakvih prava da to nudi, ni Rama ni Hajnrih Bel, kao što nemaju prava da uplaćuju novac u toku protesta onima koji organizuju proteste", rekao je Vučić.

Dodao je se radi o fondacijama iz Nemačke koje uplaćuju organizatorima protesta u Srbiji novac, navodeći da oni dobijaju novac za projekte, a koriste ga za proteste i da za to postoje dokazi.

"Da to njima neko radi, izbila bi revolucija, 'vidite, Srbija se meša u naše izbore'", rekao je Vučić i dodao kako bi nekome groteskno zvučalo da on pozove na primer Francusku ili Nemačku i da ih zamoli da deeskaliraju unutrašnje sukobe.

A oni ovde, kako je rekao, pre svakih izbora šalju novac onima za koje misle da treba da im šalju, posebno iz zelenih.

"Misle ovo je njihova prćija, mogu da rade šta hoće. Ima i korektnih ljudi, ali uglavnom kažu kao deca - tako smo u mogućnosti. I strašno se nerviraju što ne mogu da upravljaju Srbijom, vladom Srbije na način na koji su mislili", rekao je Vučić.

On je dodao da je to razlog i zbog koga su imali Bastu jer su, prema rečima Vučića, mislili da će na taj način da preuzmu upravljanje u potpunosti.

"On je divan čovek, kakvih ima u našem društvu. To je taj 'kmetski' mentalitet koji žele da služe nekim stranim silama. A ja sam ponosan na slobodarsku politiku koju mi vodimo", istakao je Vučić.

Vučić: Izjednačeno "za" i "protiv" ulaska u EU, ako mora bez KiM piši propalo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da je u ovom trenutku odnos građana Srbije "za" i "protiv" ulaska u EU jednak, da u najvećoj meri zavisi od toga kako bi se on po tom pitanju izjasnio, a da kada bi KiM bilo uslov, mogli bi da "pišemo propalo".

"U ovom trenutku odnos 'za' i 'protiv' je u egalu, kada bi bio referendum, i bez Kosova kao uslova, 41 prema 39 je u ovom trenutku, plus ostali koji ne znaju kako bi", odgovorio je Vučić na pitanje da prokomentariše izjave bivše članice REM Judite Popović koja je govorila i o političkoj krivici Srbije i zločinima koji su rađeni u naše ime.

"Kada bi se reklo da je Kosovo uslov - to bi bilo piši propalo, a da ne kažem da bi to u najvećoj meri zavisilo od toga kako bih se ja izjasio u javnosti. Ovaj procenat koji je negde u egalu 'za' i 'protiv', zato je što ja govorim da je dobro što smo mi na evropskom putu, a ne zato što oni protestuju. A da ne pričam sad o zločinima i o svemu drugom", rekao je Vučić.

Dodao je da mu izgleda kao "prava diktatura" da je žena, koja to govori, bila godinama u REM-u.

"Veoma sam zabrinut zbog situacije u Srpskoj"

O Republici Srpskoj se ne govori dovoljno, a iz Sarajeva govore o svemu što se kod nas zbiva i to na veoma vulgaran način, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući aktualnu situaciju u regionu.

Kako je rekao, "sve i da nema nijednog Srbina u Republici Srpskoj, pa bismo više govorili o situaciji u komšiluku".

"U toku je velika i teška kriza i neću dalje da se izjašnjavam. Razgovaram sa Miloradom Dodikom, sa mnogim akterima i ljudima kojima verujem u Republici Srpskoj i za koje znam da umeju da procene. Plašim se da su stranci doneli odluku da idu veoma žestoko", rekao je Vučić.

Komentarišući tekst nemačkog novinara Mihaela Martensa o nemačkom planu za Balkan, Vučić je rekao da taj tekst nimalo nije slučajan, da je reč o izuzetno obrazovanom novinaru, čoveku koji govori srpski, ali koji nikada nije bio na srpskoj strani.

Predsednik Srbije rekao je da se o Republici Srpskoj manje govori i zato su ljudima normalnim postale neke druge stvari.

"Može da izbije Treći svetski rat u Ukrajini, mi Srbi uvek očekujemo da živimo bolje, a ne moramo i da radimo više. Ja sam brutalan prema sebi, jer očekujem više, moram da sagledam stvari kakve jesu", naveo je Vučić.

Vučić: Uhapšeni Srbi na KiM nevini

Euleks danas saopštava da prate 109 slučajeva uhapšenih Srba, 11 iz poslednjeg perioda, a ima Srba koji su dve godine u pritvoru, rekao Vučić komentarišući najavljenu "robusniju" ulogu Euleksa u nadgledanju slučaja uhapšenih Srba na KiM, napomenuvši da takve izjave vređaju.

"Takve izjave Euleksa vređaju, postavljam pitanje Euleksu i celom Briselu i Berlinu zašto je Dušan Obrenović u pritvoru, svi lažu da ne znaju da je potpuno nevin, i svi ostali uhapšeni Srbi su nevini i uhapšeni po ličnom nalogu Kurtija i Svečlje", rekao je predsednik.

Napominje da je Dušana uzeo kao metaforu, te da su svi ostali privedeni Srbi nevini.

Dodaje da Dušan Obrenović ništa nije uradio, a "oni su ga izubijali od batina. Posebno su mu govorili, 'to će da ti bude zato što si prešao u pravoslavlje'. Ne smeju da ga puste, jer i sada, mesec dana posle ima jezive povrede."

Predsednik Srbije se takođe upitao po kom pravnom aktu tzv. vojno-policijske snage smeju da postoje, dodavši da bi Zapad Srbiji odmah uveo sankcije ako bi Beograd proglasio Rosu terorističkom organizacijom.

"Da mi proglasimo Rosu i KBS teroristima, odmah bi bile sankcije Srbiji, a oni jesu teroristi. Po kom aktu oni imaju pravo da postoje, po kom aktu ih vi naoružavate", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da ne može bez emocija da govori o položaju Srba na KiM koje "malo biju, malo im stavljaju kese na glavu".

"Baš sve njih briga kada su srpska prava ugrožena, sve na KiM jasno oslikava tekst (Mihaela) Martensa za 'Frankfurter algemajne cajtung'. On prati situaciju i opisao je upravo to", rekao je Vučić.

Počinju konsultacije za osnivanje Pokreta za narod i državu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da započinje nacionalne konsultacije za formiranje Pokreta za narod i državu i poručio da želi sve da sasluša pre formiranja tog pokreta.

"Svakog čoveka poštujem. Sada idem u nacionalne konsultacije, hoću da slušam ljude pre nego što uđemo u potpuno formiranje Pokreta i sastavljanje kompletne platforme programa i svega drugog za Pokret za narod i državu. Želim da saslušam ljude svuda, da oni viču na mene, da mi viču i govore teške stvari, sve što hoće, da vide da hoću da ih čujem. Ja njih da slušam, a ne oni mene", naglasio je Vučić gostujući na TV "Prva".

Istakao je da je tako i opoziciji rekao da je spreman da ih sasluša i da ih čuje šta imaju da kažu, ali da oni kažu da neće sa njim da razgovaraju.

"Uvek sam spreman da saslušam ljude, ali ne ucene", poručio je Vučić.

Vučić: Danila želeli da ponize zbog majice i srpske zastave

Govoreći o tome kako je njegov sin zaustavljan na administrativnom prelazu, Vučić je napomenuo da Danilo ide svake godine na KiM za Vidovdan već godinama.

"On je osetio najmanje, u odnosu na Srbe sa KiM koji su izloženi brutalnoj torturi. Njega su želeli da ponize i rekli su mu da ima 5 minuta da skine majicu", rekao je Vučić.

Dodaje da Danilu ni u jednom trenutku nisu skinuli majicu sa natpisom "Predaja nije opcija".

"Nisu mu skinuli majicu, jer on to nije želeo da uradi. On ni majicu na kojoj piše 'Predaja nije opcija' ni srpsku zastavu dok je živ neće da preda. To je njegova odluka, on tamo ide od 2011. godine, svakog Vidovdana. Neko kaže da je to bila provokacija - on već 13 godina ide tamo. On nikoga nije uvredio, provocirao. Svake godine nosi sličnu majicu", napomenuo je predsednik.

image