Kurti ne mari za kazne iz EU: Nepravedno, nadam se da neće dugo

Imamo stalnu konfrontaciju sa raznim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću, rekao je Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da su kaznene mere koje je Evropske unija uvela tzv. Kosovu nepravedne, ali da Vlada nastavlja svoj put bez kompromisa sa vladavinom prava i ustavnošću, prenosi "Dukađini".

Kurti je, na inauguraciji parka u Štimlju, rekao da se nada da ove mere neće trajati dugo jer je "Kosovu potrebna podrška na njegovom putu napred".

"Ovo nisu sankcije, ali je istina da su kaznene mere i one su nepravedne, jer Kosovo i njegova vlada imaju najdemokratskiju, proevropsku i najnapredniju državnu i izvršnu vlast. S druge strane, imamo stalnu konfrontaciju sa raznim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i koja se nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije, gde je izazvala četiri rata", rekao je Kurti.

Kako je dodao, ne sme ne može biti kompromisa ni sa vladavinom prava ni sa ustavnošću "Kosova".

"Nastavićemo sa realizacijom našeg programa Vlade i nadamo se da će ove privremene mere biti veoma kratke jer je Kosovo zemlja kojoj je potrebna podrška u daljem razvoju", rekao je Kurti.