Srbija i Balkan

Mala matura: Nikada niži upisni prag za srednje škole

Prosvetni radnici su upozoravali da ove godine može doći do oscilacija u odnosu na ranije male mature i upise u srednje škole zbog nekoliko noviteta
Mala matura: Nikada niži upisni prag za srednje škole© M. M./ATAImages

Rezultati polaganja male mature bili su prilično iznenađujući, pošto je za upis u skoro sve škole bilo potrebno od 0,5 do čak sedam ili osam bodova manje nego prošle godine, navodi "Blic".

Tako je za društveni smer Treće beogradske gimanzije, jedne od najpopularnijih u prestonici, ove godine bilo dovoljno da se sakupi 91,31 poen, dok je lane bilo neophodno 93,87. Još veća razlika zabeležena je u Desetoj gimnaziji na Novom Beogradu gde je umesto prošlogodišnjih 95,08 bodova na opštem smeru, ovoga puta bilo dovoljno "samo" 91,55. 

Da se ne radi samo o gimanzijama i beogradskim školama potvrđuju i primeri iz unutrašnjosti, poput ETŠ "Nikola Tesla" iz Pančeva ili Srednje medicinske škole u Somboru.

Prosvetni radnici su upozoravali da ove godine može doći do oscilacija u odnosu na ranije male mature i upise u srednje škole pošto smo imali nekoliko noviteta.

Naime, po prvi put su đaci umesto kombinovanog, polagali treći ispit po izboru, a promenjen je bio i sistem bodovanja pa su matematika i srpski nosili po 14 bodova umesto dosadašnjih 13, dok je treći ispit "vredeo" 12 umesto 14, koliko je maksimalno prethodnih godina donosio kombinovani. 

"Vi nikada ne možete unapred da znate koliki je minimalan broj poena za određenu školu", upozoravao je Darko Eger, direktor OŠ "Kneginja Milica", podseća list. 

Da bi upisni prag mogao da bude snižen moglo je delimično da se nasluti nakon objavljenih rezultata male mature. Oni su bili nešto slabiji od prošlogodišnjih, a najlošije je urađen srpski. 

U svakom slučaju, preostao je još samo upis, koji može da se obavi neposredno u srednjim školama danas i sutra, ili elektronski do kraja nedelje. 

image