Srbija i Balkan

Lajčak narednih dana u Beogradu i Prištini, sastanci sa Vučićem i Kurtijem

Cilj posete je pokušaj smirivanja tenzija na severu KiM i nastavak dijaloga, saznaje RSE iz diplomatskih izvora u Briselu
Lajčak narednih dana u Beogradu i Prištini, sastanci sa Vučićem i Kurtijem© Milos Tesic/ATAImages

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sledećih dana će boraviti u Beogradu i Prištini, saznaje "Radio Slobodna Evropa" iz diplomatskih izvora u Briselu.

Cilj posete je pokušaj smirivanja tenzija na severu KiM i nastavak dijaloga. Zvaničnici EU tvrde da se radi o poseti "u okviru redovnih aktivnosti Miroslava Lajčaka".

Kako se navodi, Lajčak bi trebalo da se u Beogradu i Prištini sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Iz EU ponavljaju pozive za obe strane za hitne korake prema deeskalaciji situacije na severu KiM što bi se trebalo postići paralelnim povlačenjem specijalnih jedinica policije tzv. Kosova iz blizine zgrada opština na severu, povlačenjem Srba koji protestuju, potom povlačenjem gradonačelnika izabranih na izborima bez učešća Srba iz opštinskih zgrada te obavljanje dužnosti iz alternativnih objekata, raspisivanjem prevremenih izbora kao i javnim obavezivanjem "Srpske liste" za učestvovanje na tim izborima.

Evropska unija je već počela sa primenom mera protiv Prištine zbog nepoštovanja evropskih zahteva.

Brisel upozorava da je spreman da mere i protiv Beograda ako se Srbija ne bude ponašala u skladu sa očekivanjima.

image