Dojče vele: Pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji sve veći

Ukliko se Srbija svrsta uz Rusiju, biće "posledica", navodi se u nemačkim medijima

Srpske vlasti nalaze se pod sve većim pritiskom da se priključe evropskim sankcijama protiv Rusije, prenosi "Dojče vele" pozivajući se na izvore "Velta". Izvori iz nemačke vlade navode da bi svrstavanje uz Rusiju imalo "posledice" za Srbiju.

Berlin zahteva od Srbije da se odluči da li je za put u Evropsku uniju ili partnerstvo sa Rusijom, navode nemački mediji. "Nužnost odluke sve je veća s obzirom na geopolitički razvoj", rekao je neimenovani predstavnik vlade novinaru "Velta".

Prema navodima ovih medija, u Berlinu su bili "iznenađeni i razočarani" kada je Srbija potpisala Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova sa Rusijom, u trenutku kada se na Zapadu očekuje da Beograd uvede sankcije Moskvi.

Taj dokument potpisali su šefovi diplomatija Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov u Njujorku, na marginama samita Generalne skupštine UN. Vlada Srbije kasnije je pojasnila da je reč o neformalnom planu konsultacija.

Kako navode izvori "Velta", u Berlinu preovladava mišljenje da je srpski predsednik Aleksandar Vučić iskusan političar, svestan sadašnje pozicije između EU i Rusije.  "Biće se sve neprijatnije sedeti na toj ogradi", rekao je taj izvor a prenosi "Dojče vele".

Navodi se da Vučić može očekivati podršku nemačke vlade ukoliko odluči da vodi zemlju ka EU. "Ako se oduči za drugačiji put, to će imati posledice", dodao je izvor.

U Berlinu se uveliko spremaju za samit Berlinskog procesa, koji je zakazan za četvrtak, 3. novembar. Planirano je da tom prilikom budu potpisani sporazumi o slobodi kretanja i priznavanju dokumenata između zemalja Zapadnog Balkana.

Novi potpredsednik vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da vlada "ne razmatra" uvođenje sankcija Rusiji.

On je naglasio da su i dalje na snazi zaključci Saveta za nacionalnu bezbednost izdati po samom početku sukoba u Ukrajini, u kojima se navodi da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, kao i da odbija da uvede sankcije Rusiji.