Evropska komisija ne da novac Crnoj Gori: Abazović ima objašnjenje

Reč je o petom investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, vrednog 39 milijardi evra investicija i evropskih grantova

Crna Gora nije dobila finansijsku podršku Evropske komisije (EK) u okviru poslednjeg finansijskog paketa za Zapadni Balkan od 2,1 milijarde evra, jer je Vlada dostavila nepodobne i preuranjene projekte, rečeno je "Vijestima" iz EK.

EK je 30. juna pokrenula novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata za Zapadni Balkan, a na listi podržanih nema nijednog iz Crne Gore.

Kako je ranije saopšteno iz EK, novi paket obuhvata projekte iz oblasti saobraćaja, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru u vrednosti od 2,1 milijarde eura.

To je peti investicioni paket u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan, vrednog 39 milijardi evra investicija i evropskih grantova.

On se sprovodi preko platforme Investicioni okvir za Zapadni Balkan(WBIF).

Na pitanja "Vijesti" zašto Crna Gora nije obuhvaćena novim paketom i da li je dostavila projekte za to, portparolka EK Ana Pisonero Hernandez odgovorila je da su dostavljeni predlozi ocenjeni preuranjenim ili nepodobnim.

"Crna Gora je dostavila investicione projekte u oblastima energetike, životne sredine i saobraćaja koje je WBIF ocenio kao preuranjene za finansiranje ili nepodobne za finansiranje", rekla je ona danas.

U EK, kako je objasnila, veruju da će Crna Gora nastaviti sa pripremom i da će ovi investicioni predlozi sazreti za potencijalno ponovno podnošenje u narednim pozivima.

"U tom kontekstu Crna Gora ima koristi od tri projekta tehničke pomoći (3,5 miliona evra) u okviru ovog poziva za pripremu investicija u sektoru saobraćaja i energetike", rekla je Pisonero Hernandez.

"Ne možemo da radimo, kad idemo na izbore"

Na to je odgovorio premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Kako kaže, Crna Gora je zemlja koja se bavi izborima, kalkulacijama i pokušava da izađe iz kandži organizovanog kriminala tako da će kad se situacija stabilizuje moći više da se radi na razvojnim projektima.

"Ne mogu ljudi da rade bolje kad se bave izborima i ne idu na posao nego idu po terenu", kazao je Abazović nakon konstitutivne sednice Upravnog odbora Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore.

Na pitanje ko su ti ljudi, odgovorio je "oni što ih je narod nagradio".

"Ko? Ti što su dobili najviše, ti što ih je narod Crne Gore nagradio. Ne pravim dramu, ne mislim da su stvari u Crnoj Gori perfektne, ali ako im je cilj da politički pritisak prave na Vladu mislim da su zakasnili, izbori su prošli", poručio je.

Dodao je da je Crna Gora, nakon što je u decembru dobila novac, dobila i 30 miliona podrške za energetiku koja nije bila kroz projekte, ali jeste kroz donaciju EU, a sada 5,4 miliona za pripremu dokumentacije za važne projekte.

"To sad, rekla je Pisonero i sada treba da se bavimo time. Moramo biti bolji i moramo da povlačimo više novca iz EU fonda", kazao je Abazović.

Pozvao je EU da budu fleksibilniji, kako ne bi ulazile treće strane.

"Inače će ulaziti, kao što ulaze, ne u Crnu Goru, u Crnu Goru najmanje, ali na druga mesta. Ulazi kapital trećih strana. Onda se čude što grade Kinezi", rekao je Abazović.

Rekao je da ni ranije nije reagovao na sve što je govorila gospođa Pisonero.

"Mislim da mi na neki način pokušavamo da unizimo Crnu Goru. Ja neću učestvovati u tome i neću unižavati Crnu Goru. Ja sam premijer zemlje koja ima svoj dignitet i dostojanstvo. Ne interesuje me da ulazim u raspravu sa ljudima...ja pričam istinu ja vam kažem da smo prije nedelju dana dobili 5,4 miliona. Jesmo li dobili? Neka kaže Pisonero jesmo li dobili ili nismo", poručio je Abazović.