Srbija i Balkan

Brnabić u Briselu: Sa Mišelom o evrointegracijama, sa Varheljijem o ekonomiji

Predsednica Vlade Srbije prvi sastanak imala je sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom sa kojim je, između ostalog, razgovarala o očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu
Brnabić u Briselu: Sa Mišelom o evrointegracijama, sa Varheljijem o ekonomiji© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je posetu Briselu sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, sa kojim je razgovarala o evropskim integracijama i očuvanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu. 

"Današnju posetu Briselu počinjem sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom o značaju evropskih integracija, očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i prevazilaženju svih izazova na evropskom putu Srbije", navela je Brnabić na Tviteru.

Predsednica Vlade Srbije imala je sastanke i sa drugim evropskim zvaničnicima.

Ona se sastala i sa komesarom EU za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem, a kako je navela, imali su konstruktivan razgovor o ekonomskim projektima.

"Pričali smo o projektima koji utiču na napredak i ekonomski razvoj našeg regiona, značaju međusobne saradnje, kao i o velikom perspektivnom programu Digitalna Evropa", napisala je premijerka na Instagramu.

Varhelji se o sastanku oglasio na Tviteru gde je napisao da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, koja boravi u poseti Briselu, razgovarao o nedavno objavljenom novom planu za razvoj regiona.

"Važno je da Srbija i region iskoriste zamah da ubrzaju i prodube reforme", naveo je Varhelji na Tviteru.

On je naglasio da EU podržava Srbiju na njenom putu ka EU.

Kako je najavljeno, Brnabić bi tokom posete Briselu trebalo da se sastane sa komesarom Evropske unije za ekonomiju Paolom Đentilonijem, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i potpredsednikom Evropske komisije Marekom Šefčovičem.

Evropska komisija pokrenula je nedavno novi finansijski paket za podršku 14 vodećih investicionih projekata u oblasti transporta, energetike, životne sredine, ljudskog kapitala i podrške privatnom sektoru na Zapadnom Balkanu, u vrednosti od 2,1 milijardu evra.

Brnabić se sastala i sa Ursulom fon der Lajen

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Briselu i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen sa kojom je, kako je navela, razgovarala o aktuelnim temama, uključujući mehanizme za deeskalaciju nasilja na KiM.

Brnabić je na Tviteru navela da je sa fon der Lajen razgovala i o planu razvoja za Zapadni Balkan i značaju produbljene integracije Srbije u Evropsku uniju.

"Sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i razgovor o aktuelnim temama - sagledavanje mehanizama za deeskalaciju nasilja na KiM, plan razvoja za Zapadni Balkan kao i značaj produbljene integracije Republike Srbije u Evropsku uniju", navela je Brnabić.

            

       

image