Srbija i Balkan

Ispisan grafit "UČK" na srpskoj kući u selu Suvi Do

Plansko zastrašivanje Srba, ocenjuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Ispisan grafit "UČK" na srpskoj kući u selu Suvi Do© Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Ograda porodične kuće Ilije Filipovića iz multietničkog sela Suvi Do u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji osvanuo je natpis "UČK" (tzv. Oslobodilačka vojska Kosova), ispisan crnim slovima.

Time je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, nastavljen niz pretnji i provokacija od strane albanskih ekstremista i huligana čije su mete Srbi na Kosovu i Metohiji.

"Od početka prošle godine ovo je ukupno 20. prijavljeni slučaj ispisivanja grafita ozloglašene terorističke organizacije na srpskim školama, kućama, vrtićima, pa se svakako ne može posmatrati kao izolovani slučaj već plansko i osmišljeno zastrašivanje i uznemiravanje Srba sa ciljem da se proteraju sa prostora Kosova i Metohije", navodi se u sopštenju.

Kako ističe Kancelarija, ovaj incident dolazi u danu kada su na prostoru Kosova i Metohije pojačane tenzije i uznemirenost srpskog naroda zbog jednostranih odluka prištinskih vlasti u vezi sa KM registarskim tablicama.

"Jednostrani politički potezi albanskih vlasti upereni protiv Srba na KiM direktno podstiču otvoreno iskazivanje mržnje i netrpeljivosti i izazivaju incidente na terenu", dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju istakla je da zahteva od nadležnih institucija da se u najbržem roku izvršioci privedu pravdi i adekvatno kazne, ali i da se obezbedi civilizovan život za sve Srbe na prostoru KiM, kao i da se bezbednost podigne na viši nivo, posebno u mešovitim sredinama.

image