Srbija i Balkan

U samo četiri grada više rođenih nego umrlih: Srbija godišnje izgubi Kikindu ili Pirot

Republički statistički zavod objavio je nove podatke poslednjeg popisa, a
U samo četiri grada više rođenih nego umrlih: Srbija godišnje izgubi Kikindu ili Pirotwww.globallookpress.com © Sheldon Cooper

Rezultati popisa koji je održan krajem prošle godine, a čiji rezultati se sada objavljuju, pokazali su da je prirodni priraštaj u Srbiji negativan i iznosi -46.503 stanovnika.

To znači da Srbija godišnje izgubi grad veličine Kikinde, Vršca ili Pirota. U prošloj godini bilo je 62.700 živorođene dece, a broj umrlih je 109.203.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od 2013. do 2022. broj stanovnika Srbije smanjen je za 433.323.

Gledano statistički, stopa prirodnog priraštaja iznosi -7 promila. Najniža negativna vrednost zabeležena je u Beogradu, -3,7 promila, a najveća razlika u broju rođenih i umrlih je u južnoj i istočnoj Srbiji.

Jedina mesta u kojima je više rođenih nego umrlih su u Tutinu 10,8 promila, Novom Pazaru 8,2 promila, Preševu 3 promila i Sjenici 1,2.

Statistika je pokazala da žene u Srbiji decu rađaju najčešće u periodu od 30. do 34. godine, pa je prosečna starost porodilja 30,3 godine.

Žene u Srbiji prvi put postaju majke najčešće sa 28 godina, što je prosečna vrednost, jer žene u gradu postaju majke prvi put u 31. godini, a u drugim sredinama sa 28 godina.

Dobra vest je što se povećao broj živorođene dece po jednoj ženi, tj. fertilitet koji iznosi 1,63.

Protekle godine, porastao je broj prvorođene dece za 660. Najviše prvorođenih beba bilo je u Beogradu, a najviše trećerođenih i četvrte dece bilo je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji, a petorođenih beba u Vojvodini.

Srbi najčešće umiru od srčanog udara

Tužnija strana statistike pokazuje da je prosečna starost umrlih 75,6 godina, te da stanovnici Srbije najčešće umiru u periodu od 75 do 84 godine.

Stanovnici Srbije najčešće umiru od bolesti sistema krvotoka, od čega su preminule 51.624 osobe i to više žena nego muškaraca.

Na drugom mestu uzroka smrti su tumori i od njih češće umiru muškarci.

U statistici se prvi put našao kovid-19, a od komplikacija izazvanih ovim virusom zvanično su umrle 8.282 osobe, takođe više muškarci nego žene.

Gledano statistički, korona virus je prouzrokovao 7,6 odsto ukupnih smrti u Srbiji u prethodnoj godini.

Prošle godine zabeležen je manji broj samoubistava nego 2021. godine.

image