Srbija i Balkan

EU poklanja novac Federaciji BiH, ali ne i Republici Srpskoj

Grantovi u vrednosti 303 miliona evra pomoći će realizaciju nekoliko projekata uključujući izgradnju dve deonice autoputa koji povezuje Budimpeštu sa hrvatskom lukom Ploče
EU poklanja novac Federaciji BiH, ali ne i Republici SrpskojGetty © Mark Renders

EU je odobrila grantove u vrednosti 303 miliona evra za bosanske infrastrukturne projekte, pri čemu se svi grantovi odnose na Federaciju BiH, piše Rojters.

Bespovratna sredstva - deo investicionog paketa Evropske unije za zapadni Balkan vrednog 2,1 milijardu evra  - pomoći će realizaciju projekata uključujući izgradnju dve deonice autoputa koji povezuje Budimpeštu sa hrvatskom lukom Ploče.

Drugi projekti koji će biti finansirani su poboljšanje vodosnabdevanja u Sarajevu i obnova dela hidroelektrane, saopštila je Unija.

Sva četiri projekta su locirana u Federaciji BiH, a ne u Republici Srpskoj u kojoj je većinsko srpsko stanovništvo.

EU je više puta kritikovala predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, zbog, kako oni ocenjuju, secesionističke retorike i poteza koji narušavaju integritet BiH, ali mu za sada nije uvela sankcije. 

Niko iz delegacije EU u BiH nije bio dostupan da prokomentariše zašto nijedan projekat iz Republike Srpske nije odobren, navodi Rojters. 

Pomenuta sredstva predstavljaju više od polovine od ukupno 528 miliona evra odobrenih za region u vidu pretpristupne pomoći EU, uz dodatne doprinose zemalja članica EU i Norveške, kao i zajmove međunarodnih finansijskih institucija.

image