Srbija i Balkan

Lajčak se sastao sa Kurtijem i Osmani u Prištini

Lajčak se prethodno sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a razgovarao je i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristućom i šefom delegacije EU u Prištini Tomašom Sunoiogom
Lajčak se sastao sa Kurtijem i Osmani u Prištini© Tanjug/Dopisnik KiM

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se danas u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjoosom Osmani.

Lajčak je razgovarao i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristućom i šefom delegacije EU u Prištini Tomašom Sunoiogom.

"Kriminalne grupe na severu moraju da se suoče sa pravdom", rekla je  Osmani tom prilikom.

Oni su razgovarali o aktuelnim političkim i bezbednosnim izazovima, posebno za sever zemlje, nastojanja da se situacija deeskalira i potrebe za sprovođenjem Briselskog sporazuma i Ohridskog ugovora.

U saopštenju za javnost koje je izdala Kancelarija predsednice tzv. Kosova, navodi se da je Osmani naglasila da "kriminalne grupe i pojedinci primenjuju nasilje nad policijom, novinarima i pripadnicima KFOR-a i Euleksa, te da se moraju suočiti sa pravdom".

"Predsednica Osmani na sastanku je istakla da su institucije 'Kosova' posvećene prevazilaženju aktuelnih izazova zajedno sa međunarodnim partnerima i da je 'Kosovo' pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje, u skladu sa pravnim okvirom", dodaje se u saopštenju.

Osmanijeva je istakla da tzv. Kosovo ostaje nepokolebljivo u svom cilju za mir i stabilnost u zemlji i regionu, navodi se.

Specijalni izaslanik EU za dijalog sutra će doputovati u Beograd, gde bi trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.

Ovo je, u roku od mesec dana, druga Lajčakova poseta Beogradu i Prištini, gde je početkom juna bio zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

image