Srbija i Balkan

Prosvetari traže 30 odsto veće plate: U suprotnom - najavili štrajk za septembar

Tražimo da se ispravi dugogodišnja nepravda prema prosvetnim radnicima i izjednači cena rada za sve delatnosti, navode iz Sindikata obrazovanja Srbije
Prosvetari traže 30 odsto veće plate: U suprotnom - najavili štrajk za septembarGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Sindikat obrazovanja Srbije poslao je dopis na više adresa kojim najavljuje štrajk na početku nove školske godine

"Iz tog razloga ponovo tražimo hitne pregovore u vezi sa našim opravdanim zahtevima", navodi predsednica sindikata Valentina Ilić.

U dopisu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, navodi se da najavljena povećanja zarada od 5,5 odsto od septembarske plate (isplata u oktobru) i 10 odsto u decembru, nisu dovoljna da se prosečna plata u prosveti dovede na nivo prosečne plate u Republici Srbiji. Naš zahtev je bio da se rebalansom budžeta, plate u prosveti povećaju za 30 odsto i zaključi Protokol o dinamici povećanja", piše u saopštenju i dodaje da treba regulisati i platne razrede kojim bi se izjednačila cena rada u čitavom prosvetnom sistemu - od predškolskog do visokog obrazovanja. 

"Tražimo da se ispravi dugogodišnja nepravda prema prosvetnim radnicima i izjednači cena rada za sve delatnosti, tako što će se osnovica u visokom obrazovanju i studentskom standardu izjednačiti sa osnovicom u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu", dodaje se.

Naglašavaju da je loš materijalni položaj zaposlenih u prosveti rezultirao potpunom nezainteresovanošću mladih za ove profesije.

"To pokazuje broj studenata koji su upisali fakultete koji obrazuju kadrove za prosvetna zanimanja (matematika, fizika, srpski jezik i druga). Ne samo što nam mladi odlaze iz zemlje, već uskoro nećemo imati ni dovoljno kvalifikovanih nastavnika u školama. Nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", svedoci smo činjenice da škole nisu bezbedna mesta za rad i da se moraju preduzeti mere kako bi se povratila sigurnost i đaka i zaposlenih. Osim što je formiran Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja, nije doneta nijedna konkretna mera. Još od decembra prošle godine se najavljuje povećanje broja psihologa i pedagoga u školama, ali do danas ništa konkretno nije učinjeno. Pravilnici o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja nisu izmenjeni u tom smislu. Kao i ranijih godina, možemo očekivati njihovo donošenje u vreme godišnjih odmora, bez konsultacija sa sindikatima", piše u dopisu.

S obzirom na to da mesecima niko ne reaguje na njihove zahteve i mere, te da nije održan ni jedan sastanak sa reprezentativnim sindikatima, "već se nastavilo sa praksom ignorisanja socijalnog dijaloga donošenjem odluke o ranijem prekidu školske godine koja je poremetila celokupan obrazovni proces u školama", Sindikat obrazovanja Srbije je, kako navode, doneo odluku o štrajku i zahteva hitne pregovore u vezi sa svojim "opravdanim zahtevima".

Inače, Zakon o sistemu plata usvojen je 2016. godine, ali je odgođen do 2025. godine. Za sada cena rada (osnovica) u visokom obrazovanju iznosi 3.923,07 dinara, za osnovne i srednje škole je 4312.53 dinara, a studentski standard je 4.109,91 dinar.

 

image