Prosvetari traže 30 odsto veće plate: U suprotnom - najavili štrajk za septembar

Tražimo da se ispravi dugogodišnja nepravda prema prosvetnim radnicima i izjednači cena rada za sve delatnosti, navode iz Sindikata obrazovanja Srbije

Sindikat obrazovanja Srbije poslao je dopis na više adresa kojim najavljuje štrajk na početku nove školske godine

"Iz tog razloga ponovo tražimo hitne pregovore u vezi sa našim opravdanim zahtevima", navodi predsednica sindikata Valentina Ilić.

U dopisu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, navodi se da najavljena povećanja zarada od 5,5 odsto od septembarske plate (isplata u oktobru) i 10 odsto u decembru, nisu dovoljna da se prosečna plata u prosveti dovede na nivo prosečne plate u Republici Srbiji. Naš zahtev je bio da se rebalansom budžeta, plate u prosveti povećaju za 30 odsto i zaključi Protokol o dinamici povećanja", piše u saopštenju i dodaje da treba regulisati i platne razrede kojim bi se izjednačila cena rada u čitavom prosvetnom sistemu - od predškolskog do visokog obrazovanja. 

"Tražimo da se ispravi dugogodišnja nepravda prema prosvetnim radnicima i izjednači cena rada za sve delatnosti, tako što će se osnovica u visokom obrazovanju i studentskom standardu izjednačiti sa osnovicom u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu", dodaje se.

Naglašavaju da je loš materijalni položaj zaposlenih u prosveti rezultirao potpunom nezainteresovanošću mladih za ove profesije.

"To pokazuje broj studenata koji su upisali fakultete koji obrazuju kadrove za prosvetna zanimanja (matematika, fizika, srpski jezik i druga). Ne samo što nam mladi odlaze iz zemlje, već uskoro nećemo imati ni dovoljno kvalifikovanih nastavnika u školama. Nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", svedoci smo činjenice da škole nisu bezbedna mesta za rad i da se moraju preduzeti mere kako bi se povratila sigurnost i đaka i zaposlenih. Osim što je formiran Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja, nije doneta nijedna konkretna mera. Još od decembra prošle godine se najavljuje povećanje broja psihologa i pedagoga u školama, ali do danas ništa konkretno nije učinjeno. Pravilnici o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanova koje obavljaju delatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja nisu izmenjeni u tom smislu. Kao i ranijih godina, možemo očekivati njihovo donošenje u vreme godišnjih odmora, bez konsultacija sa sindikatima", piše u dopisu.

S obzirom na to da mesecima niko ne reaguje na njihove zahteve i mere, te da nije održan ni jedan sastanak sa reprezentativnim sindikatima, "već se nastavilo sa praksom ignorisanja socijalnog dijaloga donošenjem odluke o ranijem prekidu školske godine koja je poremetila celokupan obrazovni proces u školama", Sindikat obrazovanja Srbije je, kako navode, doneo odluku o štrajku i zahteva hitne pregovore u vezi sa svojim "opravdanim zahtevima".

Inače, Zakon o sistemu plata usvojen je 2016. godine, ali je odgođen do 2025. godine. Za sada cena rada (osnovica) u visokom obrazovanju iznosi 3.923,07 dinara, za osnovne i srednje škole je 4312.53 dinara, a studentski standard je 4.109,91 dinar.