Srbija i Balkan

Jako nevreme pogodilo Užice, Čačak, Požegu i Priboj: Za sat i po palo 40 litara kiše po metru kubnom

"Neću moći ništa da prihodujem na ovih 20 ari", kaže jedna od žiteljki sela Baluge
Jako nevreme pogodilo Užice, Čačak, Požegu i Priboj: Za sat i po palo 40 litara kiše po metru kubnomGetty © Justin Sullivan / Staff

Kako je najavljeno iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), zapad i jugozapad zemlje pogodilo je oblačno vreme sa jakim pljuskovima i grmljavinom.

Na udaru su bili Čačak, Užice, Požegu i Priboj.

U popodnevnim satima, vetar olujne jačine gotovo je odneo plastenike u okolini Čačka i ostavio poljoprivrednike pod teretom brige šta će biti sa voćem i povrćem koje je bilo zrelo za berbu.

Saobraćajna policija reguliše saobraćaj na starom putu Čačak - Kraljevo, a na ovoj relaciji i brojne oranice su pod vodom.

"Neću moći ništa da prihodujem na ovih 20 ari", kaže jedna od žiteljki sela Baluge.

"Došlo je do izlivanja Bresničke reke u MZ Bresnica, gde je poplavljeno jedno domaćinstvo. Za sada ne zamo da li je voda ušla i u stambene objekte. U MZ Viljuša i Trnava takođe je došlo do izlivanja, a najkritičnije je kod manastira Trnava i tu su poslate ekipe", rekao je Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije grada Čačka.

Jako nevreme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je i Priboj, zbog čega su neke od glavnih saobraćajnica u gradskom području ove lokalne samouprave bile pod vodom.

Za manje od pola sata sve ulice su poplavljene, a velike kiše i slabi odvodi doveli su do potapanja svih većih raskrsnica u gradu.

"Na glavnom parkingu izmežu tri solitera, formiralo se veliko jezero i sva parkirana vozila su se našla u vodi. Ljudi ne mogu lako prići do njih", rekao je za Tanjug jedan građanin Priboja.

Jaka kiša zahvatila je i Užice i okolinu, gde je dovela do izlivanja Volujačkog potoka.

Pod vodom su ostale saobraćajnice, prilazi nekim objektima i poljoprivredna imanja.

Načelnik gradske uprave za vanredne situacije Zoran Militarov potvrdio je da je palo oko 40 litara kiše po metru kubnom, a problem je nastao zbog začepljenih odvoda i izlivanja potoka.

Nevreme je trajalo oko sat vremena, na terenu su vatrogasno spasilačke jedinice, predstavnici gradske vlasti, komunalne inspekcije i JKP "Vodovod" i radi se na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata.

Poplavljen je i deo zemljišta gde se gradi kamp za kineske radnike koji će biti angažovani na izgradnji obilaznice oko Užica i tunela ispod Kadinjače.

Meštani Požege kažu da je nevreme pogodilo tu opštinu i da je došlo do izlivanja manjih bujičnih potoka.

Zbog toga što je za kratko vreme pala velika količina kiša, izlili su se bujični potoci skoro svuda.

Šteta od nevremena biće poznata tokom sutrašnjeg dana.

El Ninjo obara rekorde ove godine

Prema pisanju "Blumberga", danas je izmerena rekordna temperatura u svetu.

Prosečna svetska temperatura iznosila je 17 stepeni Celzijusa, što predstavlja povećanje od prethodnog rekorda od 16,9 stepeni postignutog u avgustu 2016, prema podacima britanskog Nacionalnog centra za predviđanje uslova u životnoj sredini.

"Ovo nije prekretnica koju treba da slavimo, to je smrtna presuda za ljude i ekosisteme. Ovo je zabrinjavajuće jer to neće još dugo biti najtopliji dan", rekla je Friderike Oto, predavač na Institutu za klimatske promene i životnu sredinu u Grantamu.

Ona je dodala da će vremenski fenomen "El Ninjo" ove godine doprineti obaranju više toplotnih rekorda.

image