Srbija i Balkan

Dodik: Službenici britanske Vlade skoro 30 godina podrivaju suverenitet BiH

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će Velika Britanija preduzeti mere protiv svih koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH
Dodik: Službenici britanske Vlade skoro 30 godina podrivaju suverenitet BiH© TANJUG/SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/ bg

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik veruje da je britanski premijer Riši Sunak mislio na službenike svoje vlade, kada je rekao da će Velika Britanija preduzeti mere protiv svih koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH.

"Britanski premijer u odgovoru na pitanje parlamentarke Kerns, muslimanske lobistkinje, kojoj zahvalnice uručuje lično reis Husein Kavazović, kaže da će Velika Britanija preduzeti mere protiv svih koji budu ugrožavali suverenitet i integritet BiH. Verujem da je tu mislio i na službenike svoje vlade, koji skoro 30 godina podrivaju suverenitet BiH", napisao je Dodik sinoć na Tviteru.

Član predsedništva BiH Denis Bećirović izjavio je ranije tokom susreta sa šefom britanske diplomatije Džejmsom Kleverlijem u Londonu da BiH, ali i regionu preti opasnost od destabilizacije zbog opasnog, antidejtonskog delovanja organa Republike Srpske (RS).

On je ocenio da se pokazala tačnom konstatacija da je politika entiteta RS primarno bezbednosni, a ne politički problem i poručio da bi predsednika Republike Srpske trebalo smeniti pre nego što izazove destabilizaciju zemlje i regiona, prenosi portal Klix.ba.

"Bolje je smeniti Dodika nego dozvoliti da njegova politika egzistencijalno ugrozi građane i narode Bosne i Hercegovine", rekao je Bećirović i istakao da je od izuzetne važnosti da Velika Britanija, kao svetska sila, čvrsto stane uz Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Britanski ministar spoljnih poslova Kleverli je istakao da je interes njegove zemlje očuvanje mira u BiH i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je rekao da se posvećenost Velike Britanije demokratskim snagama i budućnosti Bosne i Hercegovine ne dovodi u pitanje i najavio da će njegova vlada preduzeti dodatne korake u pravcu stabilizacije prilika u ovom delu Evrope.

Denis Bećirović u Velikoj Britaniji traži podršku za smenu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, prava slika i prilika BiH, jer najbolje govori o tome kakvi odnosi u njoj vladaju i sta su dometi politike stranaka sa sedištem u Sarajevu.

"Žali Bože potrošenog vremena i novca. Pređeš 2.000 kilometara da od zvaničnika druge države traži da podrži smenu lidera kojeg je izabrao narod u Republici Srpskoj", naglasila je Cvijanovićeva za Srnu.
Ona je kazala da Bećirović nije prvi bošnjački političar koji po svetu moljaka za Dodikovu smjenu, ali je prvi koji ništa drugo ne zna da radi.

"Realnost je da BiH niko i ne doživljava kao iole ozbiljnu državu. Džaba im je svaljivati krivicu na druge, kad su zajedno sa svojim mentorima sve učinili da ona ne uspe", ocenila je Cvijanovićeva.

image