Srbija i Balkan

Nemački ultimatum Srbiji: Rusija ili Evropska unija

Potreba za donošenjem odluke postaje sve hitnija s obzirom na geopolitička dešavanja, izjavio predstavnik nemačke vlade.
Nemački ultimatum Srbiji: Rusija ili Evropska unijawww.globallookpress.com © Michael Kappeler

Srbija mora da odluči da li želi da postane članica Evropske unije ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom, Nemačka je poručila Beogradu u utorak, otkriva "Rojters".

Ovakva pretnja iz Berlina dolazi samo dva dana pre najavljenog samita zemalja Zapadnog Balkana u nemačkoj prestonici, u okviru formata Berlinski proces.

"Potreba za donošenjem odluke postaje sve hitnija, s obzirom na geopolitička dešavanja", rekao je neimenovani predstavnik nemačke vlade.

Srbija i Rusija potpisale su sporazum o diplomatskoj saradnji u septembru, na marginama samita Generalne skupštine UN u Njujorku. Ovaj sporazum naišao je na negativne reakcije u zapadnim prestonicama, koje smatraju da nije kompatibilan sa ambicijama Srbije da jednog dana postane članica Evropske unije.

Nemački zvaničnici veruju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svestan nestabilnog položaja svoje države, navodi predstavnik nemačke vlade a prenosi Rojters.

"Ukoliko Vučić bude odlučio da krene putem Evropske unije, imaće punu podršku Nemačke. Ukoliko odluči da krene na drugu stranu, biće negativnih posledica", pripretio je nemački zvaničnik, navodi britanska novinska agencija.

image