Srbija i Balkan

Kurti: Odbijam sastanak sa Ramom, nema rešenja za nastavak dijaloga sa Beogradom

Aljbin Kurti kaže da je spreman za održavanje prevremenih izbora na severu Kosova i Metohije
Kurti: Odbijam sastanak sa Ramom, nema rešenja za nastavak dijaloga sa Beogradom© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti odbio je da se sastane sa premijerom Albanijem Edijem ramom, ukoliko se ne radi o sastanku "dve vlade".

"Spreman sam da se sastanem sa Ramom u okviru sednice dve vlade, ne mimo nje", rekao je Kurti na konferenciji za novinare, prenosi Koha.

On je pozvao Ramu da zakaže sednicu dve vlade, koja je ranije bila otkazana.

Kako se navodi, Rama dolazi u Prištinu u sklopu priprema za Berlinski proces, koji će u oktobru biti održan u Tirani.

Kada je reč o dijalogu sa Beogradom, Kurti kaže da nema rešenja za nastavak dijaloga, jer se ne sprovodi osnovni dogovor postignut 27. februara.

"Mnogo toga što se priča u domaćim, srpskim i međunarodnim medijima stvorilo je utisak da dogovora nema. Nema rešenja jer se sporazum ne sprovodi. Tražio sam juče od Lajčaka da sve što je u osnovnom sporazumu bude i u redosledu implementacije", dodaje Kurti.

On je kazao da je spreman za održavanje prevremenih izbora na severu Kosova i Metohije.

"Oni su jedini način da se promeni vlast. Promena vlasti se ne može izvršiti nasiljem, povređivanjem vojnika Kfora, novinara ili policajaca. Član 72. Zakona o lokalnoj samoupravi pojašnjava kako treba postupati. Institucije će poštovati sve procedure", navodi Kurti.

Kurti ističe da će, posle sastanaka sa bezbednosnim institucijama, predstavnicima NATO-a i Kfora tokom ove nedelje, imati informacije o tvrdnjama da se u srpske pravoslavne crkve na KiM krijumčari oružje.

"Danas ću imati sastanke sa predstavnicima NATO-a o tome. Sastaću se i sa komandantom Kfora. Posle sastanaka moći ćemo da damo konačnu reč, sada prikupljamo podatke. Nije dobro da dajem informacije o nečemu na čemu se još radi", rekao je Kurti.

Kfor je, međutim, danas saopštio da ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja koji se obavljao preko administrativne linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći.

Iz Kfora su naveli da se događaj koji je juče pomenula poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns odnosi na 2022. godinu, kada je Kraljevski fusilijski bataljon bio angažovan na severu Kosova i Metohije kao podrška misiji Kfora.

image