Srbija i Balkan

Britanska poslanica: Dodik će završiti kao Karadžić, Srbija podriva "Kosovo"

Dejton i mir ugroženi zbog Dodika, "Kosovo" zbog Srbije i Vučića, a zapadne zemlje vode prosrpsku politiku, tvrdi britanska poslanica Ališa Kerns
Britanska poslanica: Dodik će završiti kao Karadžić, Srbija podriva "Kosovo"www.globallookpress.com © Alberto Pezzali

Britanska poslanica iz redova Konzervativne partije Ališa Kerns, rekla je da su mir i stabilnost na Balkanu ugroženi, za šta su joj krivi svi oni koji ne slede zapadne diktate - od Milorada Dodika do Vladimira Putina.

"Sada su Dejton i, samim tim, mir ponovo ugroženi na Balkanu. Još jednom vidimo cinične ambicije Miloševićevih saradnika, snove o velikoj Srbiji i mržnju u srcima lidera u tom regionu. Ako dozvolimo da se Dejton prekrši, rizikujemo da prekršimo to sveto obećanje. Kada kažemo 'nikad više', to i mislimo", rekla je ona.

Kerns je rekla da se plaši da vlada njene zemlje greši zato što vodi "politiku okrenutu ka Beogradu" koja, kako ona tvrdi, "na Balkanu ne funkcioniše".

"Srbija ne samo da nije bila uz nas po pitanju Ukrajine, već je u septembru potpisala spoljnopolitički sporazum sa Putinom. Zašto očajnički jurimo nekoga ko iz dana u dan prihvata autokratiju? Naši demokratski partneri koji ispunjavaju obaveze koje smo postavili su ti koji su ranjivi. Tražili smo od Bosne i 'Kosova' da budu demokratski, prate pridruživanje EU i krenu ka ulasku u NATO. Oni to rade, a mi ih kažnjavamo bez kazne za Srbiju", izjavila je ona.

Ona je napala i Milorada Dodika - koga se "ustručava da nazove predsednikom Republike Srpske" - da ruši Dejtonski sporazum i suverenitet Bosne i Hercegovine.

"On je u posljednje dve sedmice odbacio Kancelariju visokog predstavnika i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, rekavši da se njihove presude ne odnose na celu Bosnu. Dodik postavlja prvi direktan izazov za skoro 30 godina mira, a tokom naredne godine planira da testira Dejtonski sporazum. Moramo da budemo sigurni da on to nije u stanju da to uradi i da ostanemo čvrsti", zapretila je britanska poslanica.

Kerns je rekla da je Dodik "očajan", kao i da sankcije protiv njega "daju rezultate".

"Državni službenici i Republika Srpska uskoro će protestovati ispred njegovog kabineta, jer je pre pet meseci obećao povećanje plata do kog nije došlo. Činjenica da više ne može da prikuplja novac na londonskoj berzi, što je još jedan važan diplomatski napor Ujedinjenog Kraljevstva, znači da postaje očajan", izjavila je ona i pozvala EU da se pridruži sankcijama protiv predsednika RS.

Britanska poslanica je optužila Rusiju da "želi da otvori još jedan front u Evropi", tvrdeći da "rat u Bosni ne bi služio nikome osim Putinu".

Ona je Dodiku čak i direktno zapretila, tvrdeći da "ukoliko bude krenuo Putinovim stopama, lako bi mogao da završi u Hagu kao Radovan Karadžić".

"Moramo umotati Bosnu i Hercegovinu u zaštitni pokrivač kako bismo bili sigurni da Balkan više ne doživi rat", zaključila je ona, naglašavajući da bi NATO trebalo da rasporedi trupe na ključnim lokacijama u BiH, uključujući i Distrikt Brčko.

Kernsova oplela i po Srbiji zbog "Kosova"

Ališa Kerns je su svom govoru dotakla i Kosova i Metohije, za koje je rekla da se "već 18 meseci nalazi na udaru mešanja iz Beograda".

"Beograd poručio kosovskim Srbima da ne učestvuju na izborima. Izbori su bili fer i slobodni, ali nisu imali izlaznost i učešće koje smo želeli jer je Vučić poručio kosovskim Srbima da ne učestvuju", tvrdi ona.

Ona je kritikovala zapadne vlade - uključujući i vladu sopstvene države - zato što su "napali 'Kosovo' zato što je ono pokušalo da zaštiti prava novoizabranih gradonačelnika da dođu na svoja radna mesta".

"Tada smo videli brutalni napad bandi koje podržava, finansira i naoružava Beograd na KFOR, kada je 26 vojnika teško ranjeno. Odgovor je bio da se kritikuje Kosovo: 'Kako se usuđuje Kosovo da stvori ovu situaciju!' Znamo, međutim, da su to bile bande koje finansira Beograd, a situaciju je na kraju stvorio Beograd kada je rekao ljudima da ne učestvuju na izborima", izrekla je ona tvrdnje koje često ponavlja i Aljbin Kurti.

Kerns je napala Srbiju i zbog "kidnapovanja kosovskih policajaca", a problem je imala i sa tim što je odluku o njihovom puštanju na slobodu objavio mađarski premijer Viktor Orban.

"Kažem Evropskoj uniji, kakvu poruku ona šalje kada je Viktor Orban osoba koju je Srbija izabrala da pošalje te poruke? To je neuspeh diplomatije odvraćanja i to je nesrazmeran i neuravnotežen pristup", rekla je ona.

Ališa Kerns je tokom iste sednice izjavila da se oružje iz Srbije švercuje na KiM kolima Hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve, što je Kfor demantovao, a SPC nazvala "pokušajima da se ta crkva kriminalizuje".

image