Srbija i Balkan

Ceremonija u Nikšiću postala glavni događaj u zemlji: U centru priče predsednik opštine

Ceremonija obeležavanja 13 godina rada "Dnevnog centra za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić" prošla bi skoro nezapaženo, da na mrežama nije objavljen snimak intoniranja himne
Ceremonija u Nikšiću postala glavni događaj u zemlji: U centru priče predsednik opštine© Председништво Црне Горе

Obeležavanje 13 godina rada "Dnevnog centra za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom Nikšić" verovatno ne bi zavredelo toliku pažnju javnosti da na društvenim mrežama nije objavljen snimak početka ceremonije kada je intonirana državna himna.

U centru bure koja se juče zbila u Crnoj Gori našao se predsednik opštine Nikšić. On je optužen je da je tokom intoniranja zvanične himne Crne Gore uvredio obeležje države jer su mu se, kako se vidi na snimku, prsti na desnoj ruci našli u nepristojnom položaju.

Kovačević je, nakon što je u javnosti počelo komentarisanje tog snimka rekao da ni na koji način nije pokazao nepoštovanje himne i da je samo nameštao kaiš na satu u trenutku kada je snimljen.

Ipak, u Upravi policije ne misle tako. Kako je saopšteno iz te institucije, u radnjama Kovačević stiču se elementi krivičnog dela povreda ugleda Crne Gore, te će protiv njega biti podneta krivična prijava.

Reagovala je i Služba za odnose sa javnošću predsednika Crne Gore, jer se Jakov Milatović nalazio pored Kovačevića u spornom trenutku.

Kako je saopštila služba, povukli su snimak početka ceremonije sa svog zvaničnog Jutjub kanala i pozvali da državni simboli Crne Gore moraju biti zaštićeni u svakom trenutku i svakoj prilici.

"Nakon medijskih navoda da je na snimcima i fotografijama prisutan gest koji bi mogao da ukazuje na nepoštovanje državnih simbola, predmetne fotografije i video snimak su povučeni sa sajta Predsednika. A na nadležnim organima je da ispitaju da li u predmetnom gestu ima elemenata krivičnog dela", navedeno je u reakciji Službe predsednika.

Kovačević smatra da je iza svega pokušaj da se onemogući koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG) da na osnovu rezultata koje je postigla na izborima uzme učešće u budućoj Vladi.

Nakon što je objavljeno da će biti podneta krivična prijava protiv njega, Kovačević je kazao da njegove sumnje koje je imao da je tužilaštvo u sprezi sa antisrpskim i promafijaškim medijskim lobijem su se obistinile.

Ocenjuje da je po sredi pokušaj da se zataška afera u kojoj se našao bivši predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Naime, prethodnih dana u javnost je dospela prepiska za aplikacije Skaj na kojoj je uhapšeni pripadnik policije Petar Lazović naveo kako njegov stric svakog meseca u kešu odnosi 300.000 evra Đukanoviću na ruke.

Zbog navoda iz ove prepiske policija nije reagovala niti uhapsila Đukanovića. Međutim, ukazuje Kovačevića, on je momentalno procesuiran i osumnjičen zbog položaja tela.

"Ovakve vrste postupanja dela tužilaštva i medija mogu samo da uporedim sa režimima u nacističkoj Nemačkoj i NDH sa tom razlikom što još uvek nemaju u sistemu predviđenu dozvolu za ubijanje Srba. Jer je sasvim jasno da sam sumnjiv po ovom pitanju samo po osnovu toga što sam Srbin i što se zna kakav stav imam o stihovima ratnog zločinca i deklarisanog fašiste Sekule Drljevića koji se nalaze u himni Crne Gore. Da je bilo ko drugi u pitanju niko ovo ne bi problematizovao, ni mediji, ni tužilaštvo", istakao je Kovačević.

Kako dodaje, ruke koje su kucale poruke da će ljudima sušiti džigerice na Njegušima, aludirajući na pretnje Lazovića da će pripadnicima škaljaraca Radoje Zvicer na taj način nauditi, nisu problem ni medijima ni tužilaštvu.

Pitanje himne Crne Gore podelilo je javnost još od trenutka kada se u Skupštini Crne Gore raspravljalo o njoj. Poslanici su te 2004. godine, kada su izmenjeni državni simboli Crne Gore, upozoravali da tekst himne ne odgovara njenom izvornom obliku, te da je verzija "Oj svijetla majska zoro" plod Sekule Drljevića koji je bio saradnik italijanskih fašista i NDH. Već tada ozvaničena nova himna Crne Gore podelila je građane te države i mnogi je i danas osporavaju jer ne odgovara istorijskoj verziji "Oj junaštva svijetla zoro", u kojoj stihovi govore o Njegošu i vezama sa Srbima i Srbijom.

image