Direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici: Ne možemo da dopremimo lekove, a kamoli oružje

Vozilima Hitne pomoći sa KM tablicama zabranjeno je kretanje, što dodatno otežava pružanje lekarske pomoći pacijentima

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici doktor Zlatan Elek izjavio je da, i pored rigoroznih kontrola policije takozvanog Kosova, nikada, ni u jednom sanitetskom vozilu nije pronađena nijedna vrsta oružja.

Elek je, reagujući na izjavu britanske poslanice Ališe Kerns koja je Srpsku pravoslavnu crkvu optužila za navodni šverc oružja, kazao da je ta ustanova opredeljena da leči ljude bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

"U našim ustanovama svakog radnog dana osim Srba lečimo i muslimane, Albance, Rome. I pored napora da obavljamo svoj posao na korist svih pacijenata, to nam je onemogućeno od strane vlasti u Prištini jer imamo problema sa zabranom dopremanja lekova, sanitetskog materijala, donedavno i kiseonika i fiziološkog rastvora", ističe dr Elek za "Novosti".

On naglašava da je vozilima Hitne pomoći sa KM tablicama zabranjeno kretanje, što dodatno otežava pružanje lekarske pomoći pacijentima.

Prvi čovek KBC u Kosovskoj Mitrovici upozorava da ovoj ustanovi koja, osim sa severa Kosova i Metohije, leči pacijente i sa ostatka KiM, preti humanitarna katastrofa ukoliko se nastavi sa zabranom dopremanja lekova i ostale medicinske opreme.

"Mi već neko vreme opominjemo međunarodnu zajednicu da nam preti nestašica lekova i medicinske opreme, ali za sada niko ne reaguje", zaključio je Elek.