Srbija i Balkan

Kurti sa visokim zvaničnikom NATO-a: Brine nas navodno krijumčarenje oružja preko SPC

Nakon ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, niko ne bi trebalo da rizikuje još jedan sukob u Evropi, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Tomas Gofus
Kurti sa visokim zvaničnikom NATO-a: Brine nas navodno krijumčarenje oružja preko SPC© FOTO TANJUG/ STR

Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a Tomas Gofus rekao je da na Kosovu i Metohiji nije došlo do napretka kada je reč o deeskalaciji situacije.

"To ugrožava bezbednost svih ljudi na 'Kosovu', kao i osoblja NATO-a", rekao je Gofus grupi novinara u Prištini, prenosi Rojters.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti razgovarao je danas sa Gofusom i istakao da je Priština posvećena deeskalaciji i normalizaciji odnosa, ali da je zabrinut zbog "izveštaja da je oružje švercovano u srpske pravoslavne crkve kolima hitne pomoći", prenosi "Kosovo onlajn".

Kurti je, kako je saopšila prištinska vlada, upoznao Gofusa dešavanjima počev od 5. novembra prošle godine kada su četiri gradonačelnika u opštinama na severu Kosova podnela ostavke i dodao da su kaznene mere EU za Kosovo zbog nepreduzimanja koraka za smirivanje tenzija na severu "stvorile asimetriju u dijalogu".

"Vladavina prava, odsustvo nasilnih protesta i kriminalnih aktivnosti i prevremeni izbori su put ka deeskalaciji i tome je vlast maksimalno posvećena. Međutim, negativne mere Evropske unije prema Kosovu kao najdemokratskijoj zemlji Zapadnog Balkana, koja je sankcionisala rusku agresiju u Ukrajini i koja je u skladu sa spoljnom politikom EU, stvorile su asimetriju u dijalogu", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je Priština posvećena punoj saradnji i koordinaciji sa misijom Kfora, kao i da razmena informacija i dobra koordinacija treba da doprinesu vladavini prava na severu Kosova i poboljšanju bezbednosne situacije.

On je, takođe, rekao da je zabrinut zbog izveštaja da je oružje švercovano u srpske pravoslavne crkve kolima hitne pomoći.

Izrazio je zahvalnost na doprinosu i neophodnoj ulozi NATO-a za oslobođenje i bezbednost tzv. Kosova, ističući da Kosovo sa svojim bezbednosnim snagama obučenim na Zapadu treba što pre da postane član NATO-ovog Partnerstva za mir.

Gofus je novinarima rekao da Beograd i Priština nisu poslušali međunarodne pozive da preduzmu korake ka smirivanju tenzija i istakao da je došlo do pada "praktične i političke saradnje sa 'Kosovom'".

"To je u suprotnosti sa evroatlantskim težnjama kosovskog naroda", ocenio je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, nakon ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini, "niko ne bi trebalo da rizikuje još jedan sukob u Evropi koji bi potkopao mir i stabilnost stečenu tolikim žrtvama".

Gofus je rekao da su 93 vojnika KFOR-a povređena tokom sukoba sa srpskim demonstrantima, od kojih neki i teško.

"Ovo je apsolutno neprihvatljivo i ne sme da se ponovi. NATO je to jasno stavio do znanja i srpskim vlastima", naveo je NATO zvaničnik.

Sa druge strane, tokom protesta je povređeno 52 Srba, navodi britanska agencija.

image